Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Det rumler så mye i magen min

Spørsmål

Hei! Jeg oppsøkte legen min for 1år siden ca, det var fordi jeg hadde veldig mye lyder i magen, hun spurte om jeg hadde noe smerter, men det har jeg ikke, dem tok blodprøver av meg, men fikk beskjed om å leve med det. lider fortsatt av det, den rumler i et sett, sliter noen ganger med å få sovne fordi det rumler så mye, vis jeg presser på magen min opp og ned når jeg blir litt irritert av det så hører jeg sånne små rumlelyder når jeg gjør det. Jeg har ingen smerter, men har lagt merke til at jeg har litt dårlig ånde noen ganger også, vet ikke om det har noe med det å gjøre?

Mann 23
Svar

Hei.


Rumling i magen er luft som passerer i tykktarmen. Det har alle mennesker i varierende grad, blant annet avhengig av hva vi har spist. Det er ikke et sykdomstegn i seg selv. Det er normalt å kunne få frem rumlelydene når du presser på magen slik du forteller om, for da er det tykktarmen du presser på, slik at luften forflytter seg.


Du har ingen smerter og er frisk ellers, og blodprøvene som ble tatt viste ingen tegn til sykdom, og legen din har tydeligvis ikke funnet mistanke om sykdom hos deg, og det er jo det beste resultat du kunne få.


Det som rumler, er altså luft, og det du kan gjøre for å få mindre luft i magen, og følgelig kanskje noe mindre rumling, er å unngå mat som danner mye luft, som f.eks. erter og kål og kullsyreholdige drikker.

Og det er viktig å tygge maten nøye, og ikke svelge maten ned med drikke, for da svelger du mer luft.

Daglig fysisk aktivitet er viktig for god tarmfunksjon også, og hjelper med passasjen i tarmen av både luft og tarminnhold.


Jeg vet ikke hvilke blodprøver din lege har tatt, så jeg kan ikke uttale meg om disse, men for ordens skyld synes jeg du kan høre med legen om det er sjekket for tilstander som cøliaki og laktoseintoleranse, som kan arte seg på forskjellig vis fra person til person, men dette er mer for ordens skyld, for det høres ikke ut som her er noen mistanke om sykdom for ditt vedkommende.


Du nevner dårlig ånde. Det er nok lite sannsynlig at dette skulle ha noen sammenheng med rumlingen din. Vanligere årsaker er å finne i munnhulen, f.eks. matrester mellom tennene, så bruk alltid tanntråd og munnskyllevann. Noen ganger kan årsakene ligge i svelget, f.eks. kronisk forstørrede mandler med pusspropper. Legen din kan gjøre en vurdering av deg for dette, om du ønsker.


Ha det bra.