Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Det brenner i magen når jeg får noe ned

Spørsmål

Trenger hjelp pga mage. Har halsbrann og sure oppstøt. Gått på Nexium i mange år. Det har hjulpet. Var til Gastro i fjor høst. Fant ikke noe galt da. Slik det er nå, så brenner jeg i mage. Når jeg får mat ned i magen kommer det en reaksjon. Brenner i mage og sprer seg til armer og ben. Det svir og brenner veldig. Forstår ikke hva det kan være. Har kommet gradvis. Har hatt både for høy senkning og Crp. Har slitt med soppinfeksjon i munn. Fått tab og mikstur for det. Så er bedre. For å nevne. Tok litt Laktulose forrige kveld. For hard mage. Da kom det en reaksjon med en gang. Brant i mage. Svei på tungen. Brant ut i armer og ben. Svir helt ned i foten. Dette er veldig vondt. Skal inn på sykehus for å undersøke tykktarm. Takknemlig for svar.

Kvinne 57
Svar

Hei.


Her har du ikke stilt noe spørsmål, så jeg vet dessverre ikke hva du ønsker informasjon eller råd om.


Du er en kvinne på 57 år, som i mange år har brukt Nexium mot halsbrann og sure oppstøt. Du var "til gastro" i fjor høst, mener du gastroskopi? Det betyr isåfall at du ikke hadde noen synlige forandringer i magesekk eller spiserør da, men det forteller ikke noe om du har det nå. Jeg tenker f.eks. på syreskader på slimhinner m.v. Du får nå en brennende og sviende følelse når du får mat i magen, og du har halsbrann og sure oppstøt. Det høres ut som at dine plager da er relatert til de øvre delene av fordøyeseskanalen, altså magesekk / spiserør, og ikke tykktarm. Men du skal altså undersøke tykktarmen snart. Vet du hvorfor? Hvis ikke, så spør legen din om dette. Kan det være at legen din mener den undersøkelsen er viktig for å finne ut av de plagene du beskriver her? Det er viktig å få rede på, så spør legen om dette. Hvis det er slik, så er det jo viktig å få gjort den undersøkelsen du skal til, for det kan jo da teoretisk gi forklaringer på plagene dine. Men jeg ser ikke umiddelbart hva en skal undersøke / se etter i din tykktarm, utfra de symptomene du her beskriver. Men det kan jo være du har andre plager i tillegg, som gjør at legen din mener det er viktig å undersøke tykktarmen.


Jeg ser at du bruker Albyl E. Den kan irritere magesekk og spiserør hos utsatte personer, så diskuter med din lege om du er absolutt nødt til å bruke denne. Den kan faktisk gi magesår i verste fall, hos personer som er disponert for dette. 

Nexium kan også gi magesmerter som bivirkning, og det er ikke helt sjeldent heller faktisk. Med det sier jeg ikke at jeg "tror" at det er årsaken i ditt tilfelle, det er kun en generell informasjon du kan diskutere videre med legen din.


Det er fullt mulig at svien når du får noe ned i magesekken har med magesyre og slimhinner i magesekk / spiserør å gjøre. Da kan Nexium være en virksom medisin mot slike plager, men ikke i alle tilfeller. Det hender man enten må øke dosen, eller evt bytte til annen syredempende medisin for å få hjelp. Diskuter denne muligheten med legen din også. 


Men først og fremst må en stille en diagnose her, for å si noe sikkert om hvordan du kan behandles, og hva slags medisiner som eventuelt kan hjelpe. Dette fordi valg av behandling naturligis vil avhenge 100% av hva som faktisk skal behandles, altså hvilken medisinsk tilstand / diagnose det er snakk om her. Og det kan jeg jo ikke si noe om over nettet, uten muligheten til å undersøke deg og å snakke med deg osv. Men jeg håper at du kanskje kan finne noe av nytte i mine innspill og min høyttenking her uansett, og ønsker deg lykke til og god bedring.