Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Dårlig i magen etter alkohol

Spørsmål

Hei. Jeg er en dame på 33 år. Dei siste 10 årene har jeg reagert svært negativt på alkohol. Etter alkoholinntak blir jeg svært dårlig i magen når jeg legger meg. Sviende og neste krampeaktig smerte og kaster mye opp. Disse «anfallene» varer vanligvis i 4-6 timer, og er så kraftige at det er umulig å få sove når det står på. Svært medtatt resten av dagen etter desse episodene. Etter å ha googlet på nett, så lurer jeg på om det kan være akutt gastritt jeg er plaget med? Er det mulig å få det hver gang en inntar alkohol? Eller kan det være noe annet. Er ikke alltid mengden alkohol som avgjør hvor dårlig jeg blir. Noen ganger kan kun få enheter utløse det. En svært sjelden gang går det bra og jeg får lite symptomer. Syns desse episode er litt skremmende, og svært ubehagelige. Dette bidra selvfølgelig til at det blir sjeldent jeg syns det er verdt å ta seg fest. Har ingen plager med magen i dagliglivet. Er det noe jeg bør utredes for? Eller er eneste behandling å avstå helt fra alkohol?

Kvinne 33
Svar

Hei.


Det er ikke umulig at du kan ha en gastritt (magekatarr), og det er vanskelig å se for seg hva som ellers kunne være årsaken til det du her forteller om.

Det er velkjent at alkohol kan trigge eller forverre plager fra magekatarr. Så til dine spørsmål: Bør du utredes for dette, og er eneste behandling å avstå fra alkohol?

Du har altså ingen som helst plager fra magen ellers i hverdagslivet, symptomene er kun knyttet til alkoholinntak. Da ville jeg i utgangspunktet tenkt at det var unødvendig med noen utredninger, spesielt det å utsette seg for en gastroskopi, som mange synes er relativt ubehagelig. Det er jo den eneste sikre metoden å bekreft en gastritt på, det å direkte se gastrittendringer i slimhinnen i magesekken.

Mer praktiske løsninger måtte være å forsøke syredempende medisiner før og etter alkolinntak, og da kan du i første omgang forsøke reseptfri medisin som f.eks. Pepcid. Hvis det hjelper, har du jo funnet en grei løsning.

Hjelper ikke det, finnes det reseptpliktige syredempende medisiner som fastlegen din evt kan skrive ut til deg.

Den aller enkleste løsningen er jo imidlertid å avstå fra alkohol, slik du selv er inne på, siden det tross alt er noe kroppen din forteller du den "ikke vil ha". Velger du det, har du "valgt vekk et helseproblem", noe en ikke alltid kan gjøre.