Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Crohns sykdom?

Spørsmål

For 4 år siden hadde jeg kraftig diare(ca. 50 spinatsuppelingnende avføringer i døgnet). Kvalme og kraftige smerter etter avføring. Ble til slutt innlagt på sykehus med alt det som kraftig diare medfører. Kun lett temperaturstigning. Lå der i 10 dager og ble testet for alt legene kunne komme på uten spesifikke funn. Det eneste funn var avføringsprøver som viste betennelse. Disse var også positive 4 mnd. etter episoden. Det ble foretatt cnlonoskopi uten funn. Det ble ikke foretatt noen andre undersøkelser enn blodprøver under innleggelsen pga. mulig smittefare. Det som var spesielt med diareen var at den startet med mye raping og oppstøt - som ikke var sure, heller søtlige. Det føltes nesten som om magen gjæret. Jeg har vært frisk til nå, men har igjen begynt å plages med kvalme og disse søtlige rapene. Det minner meg om hvordan episoden for 4 år siden startet. Det begynte forsiktig og ble gradvis verre. Det ble nevnt mulig morbus Chron. Noen ide om hva det kan være og hva som evt. kan gjøres av prøver?

Kvinne 53
Svar

Hei.


Du har psoriasis, som er en autoimmun sykdom. Autoimmun betyr at kroppens immunapparat angriper kroppens egne celler, og betennelsesprosesser blir resultatet, generelt sett. Det er velkjent at dersom man har en autoimmun sykdom, så øker sjansen for å få flere autoimmune sykdommer, og det er rent konkret ikke helt sjeldent at psoriasis og Crohns sykdom, som også er en autoimmun sykdom, forekommer sammen.

Du skriver ikke noe om utenlandsopphold nå, så derfor er tarminfeksjon lite sannsynlig.

Men diagnosen Crohns har jo altså vært antydet tidligere, og nå kommer symptomene tilbake, så jeg synes det er enhver grunn til å ta snarlig kontakt med fastlegen for å få utredet dette. Spesielt med tanke på å kunne stoppe det før det i verste fall blir like ille som sist.

Legen din vil da ta alle relevante blodprøver og avføringsprøver for å se etter tegn til denne sykdommen, samt evt henvise deg til coloskopi for å få bekreftet eller utelukket sykdommen, samt se etter andre mulige årsaker.

Du har diverse andre diagnoser, leser jeg, og da er det vel ikke utenkelig at du bruker noen medisiner? Hvis du gjør det, kan det være relevant å tenke på evt bivirkninger. Men i første omgang synes jeg at her er en reell mistanke om mulig tarmsykdom, f.eks. Crohns sykdom. 

Når du oppsøker fastlegen, må du naturligvis fortelle om sykehusoppholdet og den alvolige diareperioden, samt at det da ble antydet Crohns sykdom, og at du nå begynner å se symptomer som i noen grad kan minne om det du hadde da du var syk.

Ta med en liten mengde avføring på et lukket glass til legen, når du skal dit, og si at du skal ta avføringsprøven kalprotektin (som gir høye verdier ved betennelsessykdommer i tarmen) og hemofec, som viser spor av blod i avføring. Men dette vet legen din også.


Det er også tenkelig med sykdom i magesekken, f.eks. refluks av syre, så diskuter dette med fastlegen din også, med tanke på om du evt skal forsøke syrereduserende medisiner, evt bli henvist til gastroskopi.


Håper at dette var klart og greit svar, og at du følger rådet mitt. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-