Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Crohns sykdom og operasjoner

Spørsmål

Har morb ch.flere oprasjoner.får tarmslyng.e veldig dårlig.blir operert etter 2døgn.dem skader tarmen min med 3 hull.hva er prosedyre her.? Siden jeg et en dårlig kandidat for flere oprasjoner..burde det vært stomi her?? Eller?..som sagt har æ kort tarm.Trenger ett ærlig svar...som sagt blir æ liggene bare med oversiktsbilde før æ etter nesten 2 døgn får ct.som viser at det er livstruende tarmslyng.

Kvinne 54
Svar

Hei!

Morbus Crohn (Crohns sykdom) er ingen enkel sykdom. I tillegg så kan den oppføre seg forskjellig fra pasient til pasient. Noen er lite påvirket eller har god effekt av medisiner, noen er veldig påvirket eller har dårlig effekt av medisiner. Mb. Crohn er en betennelsessykdom i tarmen, og det aller beste er om den kan behandles godt nok med medikamenter. Denne behandlingen er det gastroenterologer som styrer. Når medisinene ikke har effekt lenger så blir kirurg koblet inn. Mb. Crohn kan oppstå i hele fordøyelseskanalen fra munnen til endetarmen, men vil veldig ofte påvirke tynntarmen.

Kirurgi er et tveegget svert, fordi det kan gjøre noe godt men det er også bivirkninger og mulige komplikasjoner. Og særlig hos Crohns pasienter prøver vi å være mest mulig tilbakeholdne med kirurgi. En komplikasjon til Crohns er at det oppstår stenoser (trange partier) i tynntarmen. Når det blir så trangt at passasjen kan bli truet vil kirurgi bli vurdert. Man kan f.eks.  fjerne den biten av tynntarmen som er påvirket, og skjøte tynntarmen sammen igjen. Problemet er at det må fjernes såpass at man fjerner hele det syke partiet (for der har medisinene ikke hatt effekt), men så lite som mulig slik at mest mulig tarm bevares. Ny sykdom kan også ha en tendens til å komme i den gamle skjøten. Tarmen er heller ikke uendelig lang, så det er begrenset hvor ofte man kan, og bør, utføre slik operasjon.

Så kommer det i tillegg den komplikasjonsrisikoen som det er ved alle tarm-operasjoner. Det kan tilkomme skade på andre deler av tarmen, oppdages det underveis så blir det lukket, men det kan hende at en mindre overflateskade blir til et hull 1-2 døgn etter operasjonen, og da må man raskt opereres igjen. Tarmskjøten kan også i verste fall svikte, og da må man også reopereres. Her spiller ikke Crohns-medisinene på lag. Medisinene er immunsupprimerende, og det kan gjøre tilhelingen vanskeligere. Ved enhver tarm-operasjon kan det på lang sikt danne seg arrvev og sammenvoksninger i tarmen, og større risiko er det dersom man tidligere har hatt hull på tarmen. Arrvev og sammenvoksninger gjør fremtidige operasjoner teknisk vanskeligere med større fare for nye tarmskader. Crohns-pasienter som har dårlig sykdomskontroll vil derfor sannsynligvis behøve flere operasjoner i løpet av livet, de kan bli vanskeligere å operere på, og derfor ønsker vi som regel å vente i det lengste med å operere.

Men i en akutt setting så er det andre forhold som styrer hvor fort man må opereres, og her er det et totalbilde av hva som vises på CT og blodprøver, hvilke medisiner som er i bruk, og ikke minst det vi kaller klinikk, hvordan pasienten fremstår og påvirkes. Særlig hos Crohns-pasienter er det viktig at kirurgen har erfaring med pasientgruppen og en god plan for hva som skal/kan gjøres. Mange episoder med tarmslyng, særlig hos de som er tidligere operert, løser seg av seg selv. Og dette er å foretrekke fremfor kirurgi. Men er man nødt til å operere så opereres det.

Ang. ditt spørsmål om stomi så vet jeg ikke hvor i tarmen du har hatt Crohns-påvirkning. Det vanligste er som nevnt i tynntarmen, og hvis det legges ut stomi så mister man funksjonen til tykktarmen og kanskje deler av tynntarmen (avhengig av hvor i tynntarmen det har vært påvirkning). Pasienter med kort tynntarm og stomi har risiko for dehydrering (det meste av væskeopptaket skjer i tykktarmen), derfor prøver vi å unngå dette. En annen situasjon er f.eks de som har Crohns sykdom i endetarm og mye plager med abscesser (byller) og fistler (falske ganger), de som er vanskelig å behandle får ofte tilbud om midlertidig stomi på venstre side i tykktarmen.

Håper dette ga deg noen svar på det du lurte på. Crohns sykdom kan oppføre seg veldig forskjellig fra pasient til pasient. Hvis du har flere spørsmål eller søker flere svar, så kan det være lurt å ta det opp med din behandler på sykehuset, ev. be om en samtale med kirurg som kan gå gjennom din sykehistorie og forklare hvorfor behandlingen har vært slik den har vært.

Med vennlig hilsen,

Ivan Brox

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-