Cøliaki-spørsmål

Spørsmål

Hei.

Min kone fikk konstatert Coeliaki i voksen alder noen uker
( måneder ?) etter at hun hadde født vårt yngste barn .
Hun var igjennom diverse prøver på sykehus og fikk veiledning om kosthold/diett etc.
Til tross for overgang til glutenfri mat ble ikke magen helt normal: hun hadde fortsatt diare’-liknende avføring etc.
Det ble likevel konstatert at tarmfunksjonen bedret seg, og hun fikk en moderat vektøkning.
Hun prøvde i tillegg også å unngå lactose i kostholdet over en periode på et par-tre måneder – uten at dette hadde noen virkning. Noen leger har karakterisert dette som en ”atypisk coeliaki” , og hun har levd med tilstanden i mer enn 20 år: med kronisk flytende avføring til tross for glutenfritt kosthold.

Etter årsskiftet ble hun syk. Hun hadde bl.a. så ondt i halsen at hun måtte på legevakta. Der ble hun undersøkt , og ble satt på en 10 dagers kur med ”Apocillin”. Halsen ble gradvis bedre , men en heldig bi-virkning var at hun etter 5-6 dager fikk fast avføring . Denne tilstanden har heldigvis holdt seg enda - nå en uke etter at penicillin-kuren er over.

Er dette en typisk ( / forbigående ?) tilstand for en Coeliaker på penicillinkur , eller kan dette indikere at hun tidligere har hatt en kronisk tarminfeksjon som nå er kurert av antibiotika ?

Hvis denne reaksjon ikke er typisk – kan man evt. trekke andre slutninger av det som har skjedd ? Kan det ha noe for seg å oppsøke lege og ta blodprøver /evt. andre prøver mens tilstanden er slik som nå ?

Jeg venter spent på svar.

Mvh. Coeliaki-pårørende.

Relevante sykdommer/medisiner: Har hatt Coeliaki mer enn 20 år.
Nylig fått Apocillin mot halsbetennelse.

Kvinne, 53 år

Svar

Hei !

Jeg forstår at du stiller dine spennende spørsmål slik du gjør, og at disse observasjonene dere har gjort, får dere til å lure.
Spørsmålene er gode og logiske.

Det er vanskelige spørsmål, og vi har diskutert det litt oss kollegaer imellom her på lommelegen, og kommet frem til følgende:

1) Det virker svært usannsynlig at hun skal ha gått med en infeksjon i tarmen i 20 år, og som lar seg drepe av en enkel apocillinkur.

2) Det virker merkelig og litt uforståelig, at hun har levd glutenfritt i 20 år, og hele tiden hatt diare allikevel. Man skulle jo egentlig ha blitt mye bedre da, med glutenfri kost.
Det får oss til å lure på om det er muligheter for at diagnosen ikke har vært korrekt ? Det høres jo "dramatisk" ut, men en får alltid holde alle muligheter åpne, spesielt når ting er litt merkelig slik som du forteller om her i ditt spørsmål. Og at feil diagnoser blir stilt fra tid til annen, det vet vi. Dessverre.
Jeg sier på ingen måte at diagnosen cøliaki ikke stemmer for din kones vedkommende, men bare tenker litt høyt her.
Det kan på bakgrunn av denne merkelige hendelsen, at hun blir kvitt diareen etter en enkel apocillinkur, kanskje være smart å få revurdert / konstatert diagnosen cøliaki.
Nå om dagen diagnostiserer man cøliaki med en biopsi fra tarmen (biopsi = vevsprøve) Jeg vet ikke om hun fikk stilt diagnosen på denne måten, eller om man i det hele tatt gjorde det for 20 år siden.
Dersom hun IKKE noensinne har fått foretatt en biopsi, så synes jeg ihvertfall at dette må gjøres nå, for å slå fast om hun faktisk har cøliaki. Dette er jo viktig av mange grunner, ikke minst for å evt slippe å spise glutenfritt resten av livet, om det skulle vise seg at diagnosen ikke er rett.
3) Vi har ved søk i medisinsk litteratur, ikke funnet informasjon som sier noe om sammenheng mellom cøliaki og bedring av denne ved bruk av apocillin, så her er det vanskelig å se noen klar sammenheng. Dette er med å gjøre det totale bildet her litt merkelig og vanskelig å forstå fullt ut.
4) Dersom diareen kommer tilbake etterhvert, nå som apocillinkuren er ferdig, så hun utredes "fra bunnen av", for denne diareen. Dette tar dere isåfall opp med fastlegen hennes. Det samme gjelder dette med å få foretatt en biopsi, dersom dette aldri er gjort.

Håper at dette gav dere litt hjelp til hvordan dere kan komme videre med å få svar på deres spørsmål, for her ser jeg ingen sikre svar eller konklusjoner i det hele tatt, ut fra de opplysninger du kommer med over, men det er i sannhet interessante spørsmål du reiser, som dere bør komme til bunns i, gjerne ut fra de rådene vi har gitt ovenfor.
Ønsker dere lykke til !