Brokk etter kikhullsoperasjon

Spørsmål

Hei Jeg fikk en blindtarmbetennelse for 4 uker siden. Den ble operert med kikkhull operasjon og den sprakk ikke. Lukket med endoloop og beskrevet som ukomplisert operasjon av kirurgen. Det ble laget tre snitt. Et av de i navlen. Ingen komplikasjoner så langt og jeg var tilbake i jobb etter en uke og hadde mindre smerter og ubehag de påfølgende to ukene. Den siste uken har jeg vært helt fin og følt meg helt frisk. Men nå vil jeg begynne å trene skikkelig igjen. Kirurgen sa at den største risikoen med tung trening var navlebrokk. Navlen min ser merkelig ut etter operasjonen og har ikke lenger en tydelig bunn, men er blitt mer et "synkhull" uten ende. Selvsagt blir det såpass trangt tilslutt av jeg ikke ser mer. Tidligere kunne jeg se bunnen tydelig en cm eller to inn. Øker denne endringen risikoen for brokk eller komplikasjoner? Jeg driver mye med tung styrketrening og løfter godt over 200 kg i knebøy og markløft. Det danner stort buktrykk. Jeg har fått en liten støkk i meg og er litt redd for å skade magen med trening. Orker ikke å bli satt ut flere uker nå. De spørsmålene jeg har er følgende: Kan noe "ryke" plutselig og skape brokk eller rive opp noe når jeg nå starter å trene vanlig igjen? Eller vil det merkes med smerte først og gi meg mulighet til å stoppe? Hvor mange uker/mnd vil det ta før jeg ute av risikoen med å skade mage regionen? Når kan jeg prøve å makse ut løftene igjen? Altså presse kroppen og magen til det ytterste. Kan jeg trene mage muskulaturen eller øker det risikoen for skader? Er det noe annet enn brokk jeg bør tenke på med tung trening etter en slik operasjon? Kan selve snittet i tarmen der blindtarmen var (endoloopen) løsne og skape hull i tarmen ved tung trening? Planen er selvsagt å bygge meg opp til vanlige vekter på 2-3 uker og ikke begynne rett på.tung trening.

Mann 25

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det er godt å høre at operasjon for blindtarmen gikk bra. Kikhullsoperasjon er blitt standard for den type operasjon og pasientene reiser som regel innen ett døgn etter operasjonen. Det er som du har opplevd, tre snitt, hvor den sentrale er enten i navlen, like over eller like under. Dette varierer fra kirurg til kirurg. Fordelen med å lage ett snitt i navlen er at man slipper et synlig arr like over eller under, men som du opplever så kan navlen se ut litt annerledes sammenlignet med før. Dette er ikke farlig.

Uansett om kirurgen lager et snitt i navlen eller over/under, så vil han så lage en åpning i muskelhinnen (fascien) til magemusklene for å sette inn kikhullsporten gjennom muskelhinnen og inn til bukhulen. Åpning i fascien i/over/under navlen lukkes på slutten av operasjonen, og det er denne lukkingen (og ikke den i huden) som skal hindre at det danner seg brokk. Fascien bruker tid på å gro sammen, og derfor gies det beskjed om å ikke utføre aktivitet som kan medføre stort press med bukpressen. Dersom trykket blir for stort før fascien har grodd sammen, så kan tråden som er brukt til å sy fascien med ryke. Dette merkes fort og pasientene som har opplevd det forteller at de føler det var "noe som revnet". For å unngå dette anbefales det å vente noen uker med trening etter kikhullsoperasjon. Lukkingen av tykktarmen med endoloop av der blindtarmen hang holder som regel veldig godt, og blir ikke påvirket av trening. Det er svært sjeldent at denne lukkingen ryker, og da vil det være andre forhold (f.eks nekrose/vevsdød der endoloopen sitter) som er skyld i at det ryker. Hvis dette mot formodning skulle skje så er det i løpet av de aller første dagene det skjer.

Nå som det er gått fire uker siden operasjonen så skal du trygt kunne gjenoppta trening, og din plan om å bruke 2-3 uker på å bygge deg opp høres lurt ut, også fordi du har nok mistet noe muskelmasse av å ikke ha trent en så lang periode. Gradvis opptrening er alltid lurt!

God opptrening!

Med vennlig hilsen,

Ivan

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-