Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Bør jeg bli utredet ytterligere for mine avføringsforandringer?

Spørsmål

Jeg er dame på snart 42 år som opplever at magen surkler/rumler mye på stort sett venstre side og at avføringsmønsteret er endret. Det endret seg for litt over ett år siden med løsere avføring og noen ganger flere ganger daglig.

I mars i år fikk jeg diaré som varte noen dager og da dro jeg til en allmennlege som kjente på buken og mente at det ikke var grunn til ytterligere undersøkelse. Det skal sies at diaréen ga seg da, men løs avføring hadde jeg nok lenger. Avføringsprøve ble og tatt, og den var fin.

I sommer har jeg nok hatt ganske fin og normal avføring igjen (antar jeg siden jeg ikke kan huske noe annet), men nå opplever jeg at jeg igjen er "unormal". Det kan surkle veldig og sjenerende høyt, og jeg klarer ikke finne noen grunn til hvorfor dette skjer. Stort sett om morgenen (ikke alltid), og surkler det om morgenen så er det gjerne ikke så lenge til jeg må på do og det kommer avføring. Ofte relativt løs, noen ganger "grøtete" og stort sett smalere enn det jeg alltid har hatt tidligere.

Jeg synes jeg har mye "udefinert" ubehag øverst i magen på venstre side, men var også hos fastlegen min for noen uker siden som mener at dette ikke er noe å gå videre med (hun og kjente på magen/buken), og hun sier det og kan være muskulært det jeg kjenner.

Det skal sies at jeg fikk helseangst etter en vond hendelse for nå tre år siden, og jeg har fått mye hjelp med dette (psykologer, fastlege og DPS).

Jeg er og fullstendig klar over at magen ofte styres av det psykiske. Men - jeg har det jo bra i livet mitt nå! Jeg føler det meste "er på stell". Likevel så forstår jeg ikke hvorfor magen plutselig slår seg vrang? De siste ukene har vært vanskelige igjen (med magen), men i helgen var alt ganske bra igjen. I dag er det på'n igjen med surkling og bobling og relativt løs avføring i dag tidlig.

Burde jeg kanskje be om ytterligere undersøkelser hos fastlegen? Ellers fin form og ikke syk. Heller ingen tegn til blod i avføring.

Mann 42
Svar

Hei.


Det er som du vet, fullt mulig at de mageplagene du her beskriver, ikke skyldes fysisk sykdom.

I slike tilfeller hender det at man velger å sette merkelappen "irritabel tarm" på det. Det er ikke en sykdom i seg selv, men mer kun et navn en setter på mageplager av en viss karakter, når en med sikkerhet har utelukket fysisk sykdom. 

Jeg synes det er riktig av deg å komme til bunns i dette, det vil si å få fastslått at du ikke har noen sykdom.

Oppsøk fastlegen og få foretatt følgende undersøkelser:

Hemofec, kalprotektin: Avslører blødning og betennelsestilstander i tarmen (avføringsprøve)

Avføringsprøve med henblikk på parasitter som innvollsorm og amøber, inklusiv giardia, som kan gi ukarakteristiske mageplager som f.eks. det du har.

Stoffskifte: høyt stoffskifte kan gi "urolig mage" og tendens til diare

Cøliaki og laktoseintoleranse: Blodprøver i første omgang. 


Jeg håper at rådene kan være til nytte, og ønsker deg lykke til.
Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-