Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blyanttynn avføring og press i magen

Spørsmål

Jeg kjenner et press i magen på høyre side og blir litt trøtt og uveldig, og avføringen er kun litt tykkere enn en blyant. Den er brun, og den er ikke hard, men litt tynnere enn normalt. Jeg har også mye luft. Jeg bruker ikke alkohol og ikke røyker jeg. Jeg spiser ikke mye fet mat. Noen ganger går synte i tåkte. Jeg er mye ute, for da føler jeg meg litt bedre, Jeg har vært til MR-undersøkelse og svelget slangen og tatt blodprøve. Jeg har hatt det i noen år.

Kvinne 68
Svar

Hei.


Her har du ikke stilt noe spørsmål, så da er det ikke lett for meg å vite eksakt hva du ønsker informasjon om. Jeg velger derfor å kommentere det du skriver, og å gi deg noen råd. Jeg håper det er greit.


Du er altså en kvinne på 68 år, med symptomer i form av blyanttynn avføring og følelse av et press nedi magen på høyre side. Tidvis føler du deg litt trøtt.

Dette er noe som absolutt skal utredes hos fastlegen, for å få undersøkt om det kan skyldes ondartet sykdom.


Dette har du hatt i noen år, forteller du. Det at noe varer så lenge, uten at man blir veldig syk, kan imidlertid i noen grad tale i retning av at det ikke handler om ondartet sykdom, -dog uten at noe kan sies helst sikkert om dette. Dette med blyanttynn avføring kan tyde på at "noe" i endetarmen gjør avføringens diameter mindre, altså for eksempel en svulst. Jeg synes det derfor er svært viktig at du blir utredet for disse plagene av legen din. Du forteller at du har "svelget slangen", dvs fått utført gastroskopi. Men det er jo ikke en undersøkelse for endetarm og tykktarm, som du bør få undersøkt. Jeg vet heller ikke hva du har fått MR-undersøkt eller hva resultatet var.

Du bør derfor oppsøke fastlegen din for dette, for å få undersøkt endetarm og evt tykktarm. Du må ta med en avføringsprøve, slik at legene kan få utført testene Hemofec og kalprotektin. Det første som må gjøres deretter, er at legen kjenner med en finger innenfor endetarmsåpningen, for å undersøke om det er noe som stenger for avføringen der. Videre kan coloskopi eventuelt være aktuelt. Det er undersøkelsen hvor man får sett og undersøkt innsiden av tykktarm og endetarm via et fiberoptisk skop. 


Du behøver imidlertid ikke nødvendigvis ta stilling til disse utredningene selv, for legen din vet veldig godt at slike plager du har, utredes på denne måten. Din viktigste oppgave er å komme deg til fastlegen, og fortelle om det du har forklart her, så vil legen ta stilling til hvordan du skal utredes. Hovedpoenget er at ved slike plager som du beskriver, skal kreft utelukkes. 

Når det er sagt, er det ikke slik at jeg "tror" at du har det. En skal forøvrig ikke tro noe som helst om noe så viktig, men vite, og det er derfor du må få dette utredet. 


Håper informasjonen og svaret er til nytte. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-