Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blør fra endetarmen, bør jeg til lege?

Spørsmål

Hei, jeg er en mann på 55 år, 89 kg, 180 høy, jeg trener regelmessig og er i god fysisk form. Jeg går ikke på noen medisiner. De siste 4-5 årene har jeg hatt tilbakevennende blødninger fra tarmen, og er blitt undersøkt med rectoscopi uten funn, så de antok (men kunne ikke se) at det var innvendige hemorrider. Blødningene er ganske kraftige, det kommer mye blod i hele doskålen og det samler seg blod i tarmen som gjør at jeg må på do og tømme tarmen 1-2 ganger hver dag selv når det ikke er avføring. Jeg har ikke smerter. Avføringen er myk og normal, og kostholdet er sunt. Jeg har lagt merke til at blødningene skjer hyppigere når jeg har spist en kraftig biff eller sterkt krydret mat, men det kan også komme uten at jeg klarer å registrere noen direkte årsak. Nå har jeg hatt blødninger hver dag i 8 dager sammenhengende, det vanlige er at det er maks 3 dager sammenhengende. Bør jeg oppsøke lege for dette, eller bør jeg anta at det er hemorrider og ikke noe å bry seg om?

Mann 55
Svar

Hei.


Du har altså hatt blødninger fra tarmen i 4-5 år, og ved rectoskopi fant man ingen tegn til sykdom. Den lange varigheten av dette forteller oss at de blødningene du har hatt da, ihvertfall ikke skyldes ondartet sykdom, for da hadde du jo vært særdeles syk eller død allerede. Legene dine antar at årsaken har vært innvendige hemoroider. Det er dog litt vanskelig å forstå at ikke man faktisk så disse under rektoskopien.

Nå har du blødd betydelig mer, og lurer på om det bør foranledige et legebesøk.


Det synes jeg, av flere grunner:

1) Blødning fra tarmen kan skyldes alvorlig sykdom, både ondartet sykdom og betennelsessykdommer i tarmen, f.eks. ulcerøs colitt.

2) Også personer med hemoroider kan få slike sykdommer

3) Å "hvile" på hemoroidediagnosen i alle år, kan teoretisk sett derfor bli en potensielt farlig knagg å henge alt på

4) Symptomene har økt i intensitet

5) Du kan kanskje etterhvert få lav blodprosent av dette, det bør sjekkes

6) Om det er hemoroider som forårsaker blødningen, som er så stor, bør du kanskje få behandlet hemoroidene så du slutter å blø så mye.

7) En generell tommelfingerregel for legeoppsøking er at blødning fra tarmen bør legeundersøkes for å utelukke muligheter for alvorlig sykdom. Og det er viktigere jo eldre man blir, for især kreft oppstår med økende forekomst jo eldre man blir.


Når det er sagt, er det selvfølgelig ikke slik at jeg på noen måte "tror" at du har kreft,  for slikt skal man ikke tro noe som helst om, men vite. Og jeg tror det er overhengende sannsynlig at det er dine hemoroider som blør mer enn de har pleid å gjøre. Men det er jo også isåfall en grunn i seg selv til å oppsøke lege, for evt få få gjort noe med det. Jfr pkt 6.


Så start med en runde hos fastlegen, som også på kontoret kan se om du har hemoroider som blør. Og så vil legen finne ut om du bør henvises videre til utredninger, alt avhengig av hva undersøkelsen hos fastlegen viser.


Håper det var klare og greie råd, ha det bra.