Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blodstriper på avføringen

Spørsmål

Hei, jeg er gutt 23 år. Jeg har i 1,5- 2år sett blod på papiret etter at jeg har vært på do. Blødningene kan variere i størrelse og kan komme og gå, er ikke noe håndfast mønster eller årsak til det. Jeg har lest at årsakene kan være mange og variere i alvorlighet. Blodet ser rødt og friskt ut og kommer fra åpningen eller rett på insiden av endetarmsåpningen. Jeg ser ikke noe urovekkende i avføringen. Hva kan dette være? Jeg har en mistanke om at dette kan være hemoroider, men er ikke sikker. Det går kanskje an å prøve en salve mot dette? Har dere noen tips om hva dette er og hva jeg kan gjøre? Jeg ser at de fleste oppfordrer til å besøke fastlegen, men jeg syntes det er alt for vemmelig å snakke om med noen. Takk for svar.

Mann 23
Svar

Hei.


Den vanligste grunnen til striper med friskt, rødt blod på avføringen er hemoroider og/eller fissurer, små sprekker i endetarmsåpningen. Begge deler er vanlig og helt ufarlig, og man trenger kun behandle det dersom det gir plager.

Spesielt i din unge alder er det tilnærmet sikkert at dette skyldes hemoroider og ikke alvorlig sykdom.

Du kan derfor godt tillate deg å forsøke en hemoroidesalve og stikkpiller, som du kan kjøpe reseptfritt på apoteket, f.eks. Scheriproct.  Prøv også å unngå forstoppelse, unngå å presse lenge og hardt på toalettet, og bruk gjerne hånddusj etter toalettbesøk istedet for papir i en periode, da det er mer skånsomt for slimhinnene. 

Dersom dette ikke hjelper og du fortsetter å være plaget av det, er et legebesøk å anbefale, slik du har gjettet på at jeg ville anbefale. En god del mennesker ser ut til å kvie seg for å ta opp hemoroider med legen sin, og det er naturligvis fordi folk flest ikke er vant med å diskutere sin endetarmsåpning med et annet menneske, langt mindre vise den frem, slik som en må for å få bekreftet at det er hemoroider. Til det må følgende sies: Det er fullt forståelig at du tenker slik, siden det er uvant for deg, men da er det samtidig viktig for deg å vite at for legen er det like alminnelig, hverdagslig og usensasjonelt som å se en pasient i halsen eller øret. Leger er også klar over at de fleste vil føle det noe ubekvemt å vise frem baken til et fremmed menneske, og har derfor stor erfaring i det å gjøre det så greit for pasienten som mulig. I løpet av nærmere tretti år som lege har jeg til gode å se noen som ikke har klart å gjennomføre en slik undersøkelse, uansett hvor mye de har kviet seg på forhånd. 

Du må heller ikke glemme at vi mennesker er fullt i stand til å velge å gjøre noe vi ikke synes er behagelig eller komfortabelt. Vi er ikke nødt til å velge det vekk. Det å vise en lege sin endetarmsåpning i to minutter, er usedvanlig lite og ubetydelig i forhold til det vi mennesker faktisk er i stand til å tåle og klare av ubehageligheter. Så legg fra det tankene om at det er "vemmelig" å ta opp forhold omkring endetarmsåpningen med en lege. Det er en helt nøytral kroppsdel på linje med alle andre, når du er hos legen. Det er jo ikke et tilfeldig menneske som skal ta en titt i baken din, men en lege, og da blir settingen en helt annen enn om det var naboen du skulle vise den til, naturligvis.

Ha det bra og lykke til.