Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blødning fra tarmen. Jeg tenker at legen vil synes det er vemmelig å undersøke meg bak.

Spørsmål

Hei, jeg har i over et år vært plaget litt til og fra med blødninger fra tarmen. Har tenkt dette var hemoroider, og i mai 2018 snakket jeg med min fastlege som også trodde det. Noen få ganger, seinest i dag har det kommet ut masse blod bak, som også er i klumper. Dette er veldig ekkelt, og jeg blir bekymret. Jeg er i fin form, har nettopp kommet inn fra en lang gåtur nå, har god matlyst men er overvektig. Jeg har ingen smerter i magen, men kan ha vondt nederst i tarmen, og det kan stråle ut i setet. Har en sjelden gang kløe, og til dels luftplager som også kommer om natten. Jeg vet jeg bør oppsøke lege, men kvier meg da jeg synes dette er både privat og skammelig. Føler det vil være vemmelig for en lege og skulle sjekke slikt som tarmen. Jeg har prøvd Scheriproct stikkpiller, og de hjelper en del. Allikevel bør det. Har du noe annet råd enn å oppsøke lege? Hvor sannsynlig tror du det er at jeg har en annen og mer alvorlig sykdom enn hemoroider?

Kvinne 46
Svar

Hei.


Blødning fra tarmen skyldes svært mye oftere uskyldige årsaker som f.eks. hemoroider eller fissurer (små sprekker i slimhinnen) enn alvorlige sykdommer. Men det går ikke an å trekke noen sikre konklusjoner på dette, uten legeundersøkelse. 

Siden blødning fra tarm generelt sett også kan forekomme ved alvorlig sykdom, så bør du la legen din undersøke deg. I første omgang er det så enkelt som at legen ser om du har hemoroider som blør, eller fissurer. Du vet jo allerede at du bør oppsøke lege, skriver du, og slik er det. 

Det som har hindret deg i dette til nå, er at du tenker at det vil være vemmelig for en lege. Til det kan følgende sies:

Det er som du sier, du som TENKER at det vil være vemmelig for en lege å undersøke deg bak. Men det du tenker, er selvfølgelig ikke nødvendigvis virkeligheten. Jeg kan derfor fortelle deg at for en lege, er det å se om du har hemoroider, like lite vemmelig, uspennende og vanlig som å si "gap opp" og se om du har halsbetennelse. Altså en kjempevanlig del av nesten enhver arbeidsdag for en almenlege, år etter år. For legen er det like lite vemmelig som det er for ekspeditøren i butikken å scanne matvarene du kjøper, altså helt rutinemessig og uten noen som helst emosjoner forbundet med det.

Du tenker at legen vil synes det er "vemmelig" å undersøke deg der, men det er en tanke som kanskje kunne ha stemt, dersom du  hadde bedt naboen eller en tanke se nærme på din analåpning, og ikke for en lege.

Dette er det viktig at du tar til deg og forstår og tror på, både fordi det er slik, og fordi du da tar bort det lille psykologiske hinderet du har laget for deg selv her.

Og så er det en ting til: Selv om du kanskje fortsetter å kvie deg litt for å la legen undersøke deg bak, selv om du nå forstår at det er ytterst vanlig og fullstendig rutine for en lege, så kan følgende sies: Vi mennesker er laget slik at vi faktisk tåler ubehagelige opplevelser. Det finnes ingen regel om at vi skal unngå ubehagelige ting. Det at en tror at en ikke kan velge å gjøre noe som en finner flaut, ukomfortabelt, pinlig, er en automatisk tanke og "feil regel" som du ubevisst har laget for deg selv. Det er heller ikke noe stort valg å ta, å ha det lettere ukomfortabelt i et par minutter når legen undersøker din analåpning, for det er jo en situasjon du skal fortsette å være i, i lang tid.  Så få gjort dette. 

Du spør om jeg har noe annet råd enn å oppsøke lege. Det har jeg ikke, for du får ikke noe sikkert svar eller konklusjon her uten det.


Ditt siste spørsmål om "hvor sannsynlig" jeg tror det er at du har en annen og alvorlig sykdom, og ikke hemoroider. Jeg forstår spørsmålet utmerket godt, men på en måte er det "feil spørsmål", for du får ingen praktisk nytteverdi av svaret uansett. La oss si at jeg f.eks. hadde sagt at det er 99,98% sjanse for at det er hemoroider,og 0,02% sjanse for at det er kreft. (tilfeldig valgte tall), så ville det kun ha vært statistiske og generelle tall, og IKKE et svar på hva akkurat din blødning kommer av, og det er jo det du vil vite og skal vite. Og det er også mulig at en har kreft, selv om sannsynligheten skulle være særdeles liten, og sjansen for at det skyldes hemoroider er svært stor. Du er mao. like langt uansett hva jeg hadde svart her, og konklusjonen og de praktiske råd og tiltak ville uansett ha forblitt de samme: Dette får du svar på kun ved en legeundersøkelse.


Håper det var greie svar og forklaringer, og at du tar til deg mine råd om hva du skal gjøre med dine ikke-hensiktsmessige og feilaktige tanker om hva leger synes er ugreit og ikke. Ha det bra!