Blødning fra tarm?

Spørsmål

Kvinne 27 år, et barn på to år. Har over en lengere periode
(halvt år?) hatt sporadiske smerter ca fem cm inn i endetarmen ved avføring og utslipp av luft. Ikke hver gang, kanskje et par ganger pr uke. Smertene er voldsomme og stikkende, men går over med en gang avføring el luft er ute varer bare noen sekunder. Noe friskt blod på papiret etterpå. Var hos blodbanken i dag og fikk påvist lav blodprosent, ca 10. Har et variert kosthold, ikke vegetarianer. Føler meg ellers frisk og fin. Har time hos lege førstkommende tirsdag. Er veldig redd for tarmkreft, men det ligger ikke til familien. Noe ide om hva dette kan være? (avlyser ikke legetimen på bakgrunn av svar, ble bare veldig redd og trenger litt ekspertråd) Bør jeg ta med meg avføringsprøve til legen? Takk for hjelpen.

Kvinne, 27 år

Svar

Hei.

Du kan for det første la være å tenke på tarmkreft. Det ser man i praksis knapt hos så unge mennesker som deg.

En lav blodprosent (hemoglobin på 10) har selvfølgelig en årsak, og denne årsaken skal finnes, slik at du kan få gjort noe med både årsaken og den lave blodprosenten.
Dette er fastlegens oppgave, så det er bra at du har fått time over helgen for dette.

Det er naturlig å tenke i retning av mulig sammenheng mellom observert blødning fra tarmen og den lave blodprosenten, og du skal soleklart undersøkes mhp hva som blør fra tarmen.
Men det er forøvrig heller langt fra sikkert at dette er årsaken til den lave blodprosenten, og derfor vil fastlegen din også se etter andre årsaker til lav blodprosent.

Legen din vil ta en rekke blodprøver av deg som vil fortelle mer om hva slags blodmangel du har. Blødningsanemi er bare en av mange typer anemi. (Anemi = "blodmangel") Andre årsaker kan f.eks. være jernmangel eller B12-mangel.

Legen vil også undersøke endetarmen din, bl.a. med anoskop (et lite plastrør med lys inn i anus) og evt rectoskopi (et noe lengre plastrør) som kan se litt lengre opp.

Dette er greie undersøkelser som ikke er spesielt ubehagelige og det er fort gjort.
Legen kan da se direkte hva som evt blør, og evt ta vevsprøver også om ønskelig.

Dersom legen ikke ser noe påfallende ved disse undersøkelsene, vil du kunne henvises videre til coloskopi ved et sykehus. Da undersøker man tykktarmen din via anus, med et bøyelig fiberoptisk skop .

Det blir rene spekulasjoner å gjette på hva man evt finner ved slike undersøkelser, men det vanligste er jo det som er mest sannsynlig, og det er jo hemoroider og fissurer (sprekker i slimhinnen). Andre årsaker kan være polypper, betennelser m.v. Det lar seg nok ikke gjøre å foregripe begivenhetenes gang her, og jeg ser at du akter å gå til legen uansett, (bra!) så da er det altså bare et lite tidsspørsmål før du får svarene her.
Men å bekymre seg for kreft kan du la være, i din alder.

Og ja, ta med avføringsprøve til timen, slik du spør om.

Håper du har nytte av svaret. Ha det bra og lykke til.