Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blødning fra endetarmen hos 28-åring med helseangst

Spørsmål

Først og fremst så kan jeg fortelle at jeg har en form for helseangst. Det vil si at jeg veldig ofte bekymrer meg og googler mye, og har flere ganger trodd jeg har hatt diverse former for kreft. Stort sett har jeg greid å rasjonalisere det bort, fordi allmenntilstanden egentlig er veldig bra og jeg aldri er syk. Jeg får trent bra og sover godt. Jeg spiser regelmessig og sunt (Mye fisk, grønnsaker og grove kornprodukter), røyker ikke, har et normalt alkoholkonsum og avføringen er fin og kommert stort sett hver morgen etter kaffe og frokost. Jeg kjenner heller ikke til noen i nær familie som har hatt alvorlige sykdommer. Men i en ganske lang periode har jeg fra tid til annen sett rødt blod på dopapiret. Jeg husker ikke når det skjedde første gang, men jeg var såpass ung at jeg ikke bekymret meg for sånt, så sikkert 5-10 år siden. Det har kommet og gått litt, noen ganger sammen med litt smerte og kløe, men aldri veldig store smerter. De siste 1-2 årene har dette bekymret meg mer. Jeg innbiller meg at det noen ganger kommer mer blod enn før (Men ikke oftere) og at siden det er på første tørk sitter lenger inne og ikke forårsaket av papiret. Det kan også føles som det er vanskelig å få tømt tarmen, men begge disse tingene kan være psykologiske. Bør jeg oppsøke lege? Jeg er redd jeg bare finner noe annet å bekymre meg for så fort legen sier at det ikke er noe, og at problemet sitter i hodet. Og at det klør og gjør litt vondt noen ganger i løpet av året plager meg veldig lite og er sikkert noe mange lever med. Jeg jobber med statistikk og forstår jo at sannsynligheten er liten for at det er noe alvorlig. Både alder, kosthold, sykdomshistorikk taler for dette, og at det har vart såpass lenge gjør sannsynligheten enda mindre. At det tidligere har vært rift/hemoride (Hadde det vært kreft ville jeg vel nærmest vært død nå?) utelukker selvsagt ingen ting, men sjansen er jo stor for at det fremdeles er tilfellet.

Mann 28
Svar

Hei.


Jeg ser at din kompetanse innen statistikk, er til stor nytte for deg i jobben med å holde din helseangst i sjakk. Det er en rasjonell og hensiktsmessig måte å tenke på, fremfor angstpreget irrasjonalitet, som kjennetegner hypokonderens tenkemåter omkring sykdom og helse. Din analyse hvor du bringer inn din alder, varigheten av symptomene osv er aldeles riktig. Hadde du hatt en ubehandlet kreftsvulst som jevnlig hadde blødd nå og da, i alle disse årene, hadde du høyst sannsynlig vært dø nå, slik du helt korrekt tenker. 

Jeg synes at alt du forteller om her, taler i retning av at du kan ha en hemoroide og/eller en rift, som forårsaker dette blodet av og til. Men jeg kan naturligvis ikke gi deg en endelig bekreftelse på at det er slik, uten å undersøke deg.


Du spør om du bør oppsøke lege nå. Det synes jeg, men absolutt ikke fordi jeg tenker at her er noen reell sannsynlighet for kreft her, men av to andre grunner:

1) Blødninger fra tarm som man ikke VET årsaken til (anta er ikke det samme som å vite) SKAL legeundersøkes, prinsipielt. Det er for å utelukke alvorlig sykdom, så klart.

2) Du er så rasjonell at du vil med sikkerhet ha nytte av å få bekreftet fra lege at det er en hemoroide og/eller rift som forsårsaker  symptomene dine. Da vil du kunne slippe å tenke mer på dette, og få temaet ut av tankene dine.


Jeg leser forøvrig at du google mye symptomer. Det er uten unntak svært uheldig for personer med helseangst. Det kan enhver lege og enhver hypokonder bekrefte for deg. Husk at det står ingenting om deg og din kropp og evt mulig sykdommer på internett, der står kun generell informasjon, - i beste fall.  Så første bud for å holde helseangsten i sjakk, er å innføre totalforbud mot googling av symptomer. Unn deg det, og fortsett med stor fordel å bruke dine gode analytiske-rasjonelle evner til å holde helseangsten i sjakk, det er beste sort. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-