Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blødning fra endetarm, samt blyanttynn avføring.

Spørsmål

Hei Er en kvinne på 37 år. Har de 3-4 siste ukene opplevd en del plager i forhold til å gå på do. Merket først litt slim på papiret, etter avføring. Av og til er det også litt lyserosa/friskt blod på papiret. Har sett det er litt friskt blod på avføringen i doskåla også nå, og noe slim som ser hvitt/grått ut. Avgøringen veksler mellom «normal» , diaré og nesten blyanttynn. Har ikke noe smerter som jeg har lagt merke til.. men har endel gass. Har gått litt opp i vekt i det siste, da jeg har spist endel usunn mat. Men er forholdsvis normalvektig. Har også opplevd en del stress i det siste.. Er selvfølgelig redd for at dette er kreft...kan det være noe annet?

Kvinne 37
Svar

Hei.


Blod fra anus, f.eks. på avføringen eller på papiret, kan skyldes både uskyldig og alvorlig sykdom. Den helt klart vanligste årsaken er hemoroider og/eller fissurer (små sprekker i slimhinnen). Dette er aldeles ufarlig, og en trenger kun å behandle det om det gir plager. Den enkleste behandlingen er i første omgang stikkpiller og kremer fra apoteket. 

Svulster kan også gi blødning, både godartede og ondartede. Du har varierende avføring, og i tillegg er den blyanttynn. Det behøver naturligvis ikke å bety alvorlig sykdom, men dette med blyanttynn avføring er noe som kan skyldes et trangere "avløp" i endetarm / anus, dvs at "noe" kan ligge der og ta plass og som lager et passasjehinder. Altså f.eks. svulst.

Rent sannsynlighetsmessig er det særdeles mye mer sannsynlig at du har f.eks. hemoroider, men jeg vil nok anbefale deg et legebesøk her, for å finne ut om det er det du har. Det vil legen lett se. Hvis det ikke er hemoroider eller fissurer du har, så vil det nok med de symptomene du har, kunne bli aktuelt med en coloskopi, for å se etter årsak/sykdom inni tarmen.

Håper det var greit og klart svar. Ha det bra og lykke til.