Blod på papiret

Spørsmål

En dag i begynnelsen av desember oppdaget jeg blod på papiret da jeg hadde vært på do. Det var friskt, rødt blod. Slik var det hver gang jeg gikk på do denne dagen. I tiden etterpå har jeg inne i mellom oppdaget så vidt det er, litt rødt på papiret, men ikke på langt nær slik som den første dagen. Jeg tenkte ikke på å sjekke fargen på avføringen i starten, men i lange tider nå hvor jeg har observert den, så har den vært brun. Noen ganger lys brun, andre ganger litt mørkere. Unntaket var noen få dager for en del uker siden hvor jeg observerte at den var veldig mørk, nesten svart. Et par ganger har jeg også oppdaget litt slim på papiret. De siste gangene har jeg nå oppdaget at det har vært litt rødt(blod) i avføringen. Avføringen har ellers vært brun. Og i tillegg har det ofte vært litt rødt på papiret, men aldri slik som første gang. Senest i dag observerte jeg at avføringen var lys brun, med noe lyst rødt i. Men det var ikke noe blod på papiret. Ganske lenge kunne jeg gå flere dager uten å oppdage noe blod, hverken i avføringen eller på papiret, men i de siste dagene har det skjedd hver gang. Jeg er nå veldig redd for at dette er kreft eller noe annet alvorlig. Jeg ringte derfor for å bestille time hos lege, men der var ventetiden lang. Kunne egentlig ikke få time før langt ute i mai, men hun fikk skviset meg inn helt i slutten av april. Det er jo en hel måned til!!! Er det bra å gå slik helt til da hvis dette bare fortsetter? Og hva tror du dette kan være? Kreft?

Relevante sykdommer/medisiner: p - piller, trionetta 21

Kvinne, 24 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Sannsynligheten for at dette er kreft er relativt lav, og sannsynligheten for at det er noe harmløst er mye høyere. Ferskt blod på/i avføringen tyder vanligvis på hemorrhoider eller en rift ved analåpningen, eventuelt sår hud/utslett rundt analåpningen.

Det er selvfølgelig en teoretisk sjanse for at dette kan skyldes kreft, og derfor skal du få en vurdering hos legen din. Hvis du ikke har noen andre symptomer som kan dra i retning av feks hemorrhoider, synes jeg jo du skal få sjekket dette raskest mulig, men jeg antar at legen din fikk høre om symptomene dine før det ble besluttet hvor mye eller lite dette hastet. Jeg tror jo egentlig ikke dette er kreft, og da er ventetiden på en måned såvidt innenfor det akseptable. Synes du det er lenge å gå i uvisse skal du ringe og be om å få komme på kort varsel hvis det blir en ledig time.

Du skriver ikke noe om andre symptomer, og kreft i tarmen ledsages gjerne av en del andre plager; endret avføringskonsistens og -vaner, vektnedgang, slapphet og blodmangel.

Hvis du blør mye fra endetarmen flere ganger i uken kan du ikke vente en måned, da må legen din ta deg inn tidligere, ikke nødvendigvis fordi det er større mistanke om kreft, men fordi det ikke er sunt å tape blod på den måten.

Igjen må jeg understreke at sannsynligheten for at dette ikke er kreft er svært høy, men at det er naturlig å sjekke det. Det kan jo være andre sykdommer som trenger behandling.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-