Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blod på dopapiret etter dobesøk

Spørsmål

Jeg finner blod på dopapiret etter avføring. Men jeg har ingen smerte, bare at huden er litt irritert, men det går over i løpet noen minutter. Jeg sitter mye fordi jeg studerer på universitet. Jeg tror på at det vil gå over i løpet av noen dager, men jeg vil likevel være på den sikre siden, siden dette er første gangen jeg opplever noe sånt Burde jeg gå til legen for å sjekke? Hilsen student

Mann 34
Svar

Hei.


Når unge og ellers friske mennesker uten noen symptomer på sykdom i det hele tatt, opplever blod på papiret etter avføring, så skyldes det nesten alltid hemoroider og/eller fissurer, små sprekker i slimhinnen. Så fordi du er relativt ung og ikke syk på noen måte, så kan du regne med at dette er årsaken. Hemoroider er vanlig, og det er små utposninger på blodårer i anus, som en slags åreknuter. Det kan lett oppstå ved mye sitting.  Sannsynligheten for at dette skulle skyldes sykdom hos akkurat deg, er så liten at du i praksis kan tillate deg å ta for gitt at det skyldes hemoroider eller fissurer, og avvente legebesøk. Istedet kan du kjøpe reseptfrie hemoroidermidler på apoteket, og forsøke dette, f.eks. Scheriproct stikkpiller og salve. I tillegg må du tørke deg forsiktig etter dobesøk, evt vurdere å bruke dusj istedet for dopapir. Litt fuktighetskrem på den irriterte huden kan også være bra. Bruk også kun mild intimsåpe. Med et speil eller et kamera kan du eventuelt se hemoroider. De ser ut som blåfiolette små kuler like utenfor endetarmsåpningen. Men om du ikke ser dette, betyr det ikke at du ikke har det, for de kan også sitte innenfor endetarmsåpningen. 

Skulle det ikke bli bedre og slutte å blø etter overnevnte tiltak, så kan du vurdere å oppsøke lege. Det samme gjelder om du ønsker å få en bekreftelse på at det faktisk er hemoroider eller fissurer du har, for det kan naturligvis ikke jeg fastslå uten å undersøke deg. Undersøkelse for dette hos fastlege er raskt og enkelt, og består kun i at legen kaster et blikk i endetarmsåpningen din.

Håper det var grei informasjon. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-