Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blod på dopapir og avføring en gang.

Spørsmål

Hei. For to måneder siden opplevde jeg at jeg hadde hard mage, blod på papiret og utenpå avføringen. Jeg tenkte det var en rift/hemoroide, og gjorde ikke noe mer med det. Så sa noen til meg forleden at blod på avføringen alltid skal sjekkes hos lege. Da ble jeg veldig stresset siden jeg ikke har gjort det. Dersom det hadde vært noe farlig (kreft e.l.), ville det ha blødd igjen innen to mnd da? Jeg har ikke blødd mer enn en knapp t-skje den ene dagen. Må jeg oppsøke lege nå? Avføringen min har varierende brunfarge, noen ganger brun med oransje/rødt skjær. Ofte ettet at jeg har spist mat med tomat tror jeg. Er dette normalt eller kan det være blod?

Kvinne 36
Svar

Hei.


En engangsforeteelse med blod på dopapiret og utenpå avføringen, i forbindelse med hard mage, hos en forøvrig helt frisk og symptomfri person, er nærmest ensbetydende med hemoroider og/eller rift i endetarmsåpningen. Det har sikkert nå grodd etter dette, slik at du ikke blør mer. Jeg ser ingen grunn til at du trenger å oppsøke lege for dette, siden forklaringen synes så åpenbar. Skulle det oppstå igjen og bli en vedvarende tendens, synes jeg at du kan vurdere å oppsøke lege, i det minste for å få bekreftet at det skyldes den aller vanligste årsaken til slikt, nemlig hemoroider og fissurer (rifter/sprekker) i endetarmsåpningen.

Din avføring høres helt normal ut, og tomat kan gi et rødaktig skjær i avføringen. Blødning i tarm vil gi svart og illeluktende avføring, evt synlig blod om det er nær endetarmsåpningen.

Ha det bra.