Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blod og slim med avføringen

Spørsmål

Jeg har de 3-4 siste årene hatt problemer med at det av og til kommer blod eller slim sammen med avføringen. Det kan noen ganger gå flere uker mellom hver gang, noen ganger kommer det hyppigere. Blodet som kommer er lyst på farge. Blod og slim kommer ikke samtidig. Det er ingen smerter forbundet med disse episodene. Det er ganske store mengder med slim. Jeg har oppsøkt fastlege for dette to ganger. Blodprøver som ble tatt var normale. (Røde/hvite blodceller, allergi, betennelsesmarkører, jern, vit b12, folat, vit d, stoffskifte, nyre- og leverparametre). Jeg har også tidligere levert en avføringsprøve som var normal. Denne ble tatt da det ikke var tegn til blod eller slim. Avføring ellers veksler mellom normal og diare. Jeg har ikke gått ned i vekt. Allmenntilstanden er ellers normal, men føler meg veldig trøtt. Grunnen til at dette fortsatt uroer meg litt er at min mormor og flere av hennes søsken har hatt tarmkreft. Min mor har fjernet polypper i tarmen for å forebygge kreft. Fastlegen mente at plagene mine mest sannsynlig skyldes hemoroider. Bør jeg slå meg til ro med dette?

Kvinne 39
Svar

Hei.


Du er altså plaget med at det av og til kommer blod og slim sammen med avføringen, og dette har vart i 3-4 år. Denne lange varigheten uten stadig forverring, taler sterkt imot at det kan handle om kreft, for hadde det vært det, ville det har utviklet seg, og du ville vært svært syk eller enda verre. 

Jeg synes derfor ikke du trenger å tenke på kreft nå, og jeg ser heller ingenting i det du skriver, som tyder på at du ikke har grunn til å stole på fastlegens svar her.


Men dette med at din mor har fjernet polypper i tarmen for å forebygge kreft, og at mormor og flere av hennes søsken har hatt tarmkreft, er imidlertid et poeng som er viktig å ta opp med fastlegen, for å avgjøre om du har en økt familiær risiko, og om du bør bør følges opp videre i livet med evt (regelmessige) koloskopier for å se etter polypper. Fastlegen vil nok da trenge detaljert familiehistorie om din mor, mormor og søskens sykdom. Skaff til veie dette, og få en oppfølging av dette.


Ha det bra.