Blod i urinen og hvit avføring

Spørsmål

Heisann:-) Jeg er en gutt på 22 år som under førstegangstjenesten fant blod i urinen min ved hjelp av urinstiks.(jeg er sanitetsmann, tok prøven selv). Jeg hadde på den tiden plutselige innsettende smerter i nedre del av mage, med utstråling til pung. Jeg tjenestegjør nå i utlandet, og ved innrykk ble jeg undersøkt av militær lege, som igjen da fortsatt fant blod i urinen (3 på urinstiks, HB). Jeg ble sendt til ultralyd us.med tanke på nyrestein, cancer etc, men der fant de ingenting.
Alt av blodprøver (kreatinin etc) er normale. Jeg har fortsatt disse smerteanfallene, kommer særlig når jeg må ha avføring+ vage smerter på begge sider av nedre del av magen. Jeg har også den siste tiden fått delvis hvit avføring.
Har noen av dere en formening om hva dette kan være?

Mann, 22 år

Svar

Hei!

Blod i urinen skal undersøkes videre helt til årsaken er klarlagt. Urinveisinfeksjon og nyresten er jo de vanligste årsakene, men nyresykdommer kan gi blodig urin, uten at kreatinin stiger og nyrene vil se helt normale ut på ultralyd. Urinen må mikroskoperes, og muligens må det tas en prøve fra selve nyrevevet. Din faste lege må koordinere dette med spesialist i indremedisin. Det er også aktuelt å cystoskopere, dvs kikke inn i blæren med fleksibel slange.

At avføringen blir hvit er jo et symptom som kan gi mer mistanke om galleveislidelse, men blod i urinen er ikke et tegn på gallelidelse.

En liten nyrestein er usynlig på ultralyd, og en urografi er også en aktuell undersøkelse. Da får du kontrast i en blodåre og det tas bilder av utskillelsen i nyrene og om det eventuelt skulle være passasjehinder et sted i form av stein.