Blod i avføringen

Spørsmål

Hei. Jeg har i det siste merket at det av og til har kommet litt blod på toelettpapiret når jeg har tørket meg, men det har vært veldig lite og jeg har hele tiden tenkt at dette kan ha kommet av rift eller noe slikt.Men i dag merket jeg at det var mye mere blod og ble nervøs. Det ser ikke ut at det er blod i selve avføringen. Har nå sittet og lest om denne type kreft på nettet og ble veldig redd. Er det mulig at det er rift eller er dette noe som helt sikkert er noe annet? på forhånd takk for svar.

Kvinne, 21 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Blod utenpå avføringen som du beskriver skyldes som regel en rift ved endetarmsåpningen (ofte ganske smertefullt) eller hemorrhoider. Andre årsaker kan være sår hud eller eksem rundt endetarmsåpningen.

Dette er jo ufarlige årsaker som likevel kan være kilde til mye bekymring og plage.

En svært sjelden gang kan slik blødning skyldes kreft i endetarmen, men statistisk sett er dette ekstremt sjeldent i din aldersgruppe.

For å bli helt beroliget foreslår jeg at legen din undersøker deg. Det vil sannsynligvis da bli klart hva som forårsaker blødningen, og mest sannsynlig kan du da bli beroliget og slippe å bekymre deg for alvorlig sykdom. Kanskje kan også årsaken elimineres, så slipper du blødningen i det hele tatt.

Lykke til!