Blod i avføringen

Spørsmål

Jeg har i det siste par dagene hatt blod i avføringen, jeg føler meg ellers ganske frisk og har tilsyneladende normal avføring.
Hvis det vedvarer skal jeg selfølgelig oppsøke lege, men jeg vil gjerne vite hva som kan foutsake dette.
På forhånd takk.

Mann, 48 år

Svar

Hei!

Jeg antar at det er friskt blod du har sett i avføringen - gammelt blod gjør gjerne avføringen svart og tyder kanskje på en blødning litt høyt i tarmkanalen, vanligvis et magesår eller en magesekkskatarr.

Friskt blod skyldes vanligvis hemorrhoider eller sprekker i slimhinnen ved endetarmen. Utslett og sår hud rundt endetarmsåpningen kan gi blod på papiret. En alvorlig årsak til blod i avføringen er kreft i tykktarmen - og alle blødninger uten opplagt årsak skal undersøkes videre av lege. Legen vil enkelt kunne avgjøre om det foreligger hemorrhoider eller lokale årsaker til blodet - og noen leger gjør ano- eller rektoskopi, hvor de titter inn i endetarmen og ser etter svulster i de helt nederste deler av tarmen. Hvis det fortsatt er uavklart må det gjøres en koloskopi hvor man får sett hele tykktarmen.

Med spesielle kjemikalier kan legen avgjøre om det er blod i avføringen selv om det ikke vises som rødt friskt blod. Denne testen tar man gjerne 3 ganger for å bekrefte eller avkrefte om det er blod tilstede.

Som du selv sier hvis dette vedvarer må du oppsøke lege. Men er det ingen opplagte årsaker som du selv kan se skal du likevel be legen din om en vurdering selv om dette skulle gå over.