Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blod i avføringen, undersøkelser og kosthold

Spørsmål

Hei. Jeg har av og på i over et år hatt blod i avføringen. Blodet er mørkerødt, og siver ut, som om det er pakket sammen med avføringen, det ligger ikke på utsiden. Avføringen ellers ser vanlig ut i form, bare litt mørkere brun og med sorte "kaffegrut-aktige" prikker. Har tatt kolonskopi for et år siden, og rektoskopi nylig. De gangene jeg har vært på undersøkelse har vært i gode perioder, og jeg har ikke sett blod selv. Jeg er også mye sliten og trøtt, med lite energi, noe som går utover studier og jobb. Har prøvd å kartlegge hva jeg spiser i forbindelse med blodepisodene, og har funnet at triggerene er probiotiske drikker som kefir, biola og kombucha, som man får kjøpt på butikk, samt kosttilskuddet L-glutamin. Har da gått systematisk til verks, med å utelukke disse før jeg prøver igjen, og da kommer det blod etter 2 dager. Jeg har forøvrig hatt blod uten at jeg har intatt noe spesielt også.. Så vanskelig å finne et mønster. Blodet er ca en gang i måneden og varer i 3-7 dager, før det går over, og da er ting bra. Er litt øm i magen i periodene med blod, spesielt i øvre høyre del av magen og kan ha magekramper i øvre del, mer kolikkaktige smerter ellers. Har ellers tatt prøver av jern, blodstatus, matintoleranser/allergier, og alt var normalt. Har på eget initiativ kuttet ut melk og gluten, og energien bedret seg betraktelig, men ikke nok, samt at blodet er der fremdeles. For meg virker det logisk at slimhinnen er irritert på et vis, siden rifter/hemorider/svulster er utelukket i tykk/endetarm. Finner forøvrig ingen informasjon om irritert slimhinne utover årsaker som Crohns sykdom og ulcerøs colitt. Jeg lurer på; finnes det flere undersøkelser jeg bør gjøre? Utvidede avføringsprøver som tester bakteriesammensetning? Synes det virker logisk da jeg har reagert på probiotiske drikker, som jo egentlig skal være bra for magen. Kan det være en ubalanse, intoleranse som ikke er fanget opp? Kan slimhinnen bare begynne å blø uten videre? Alle innspill om hva dette kan skyldes mottas med takk.

Kvinne 24
Svar

Hei.


Det første og viktigste her er å få konstatert om det faktisk er blod, det du ser. Det må du gjøre ved å ta med en liten bit avføring i en lukket beholder til fastlegen din, når du faktisk har dette. Da skal legen ta en avføringstest som heter Hemofec. Den viser om det er blod i avføringen eller ikke. Det er jo nemlig teoretisk mulig at du feiltolker det du ser, altså at det er rødfarge av annen årsak enn blod. Og dette er det naturligvis helt avgjørende å få rede på ved hjelp av en slik test, før en stiller noen andre spørsmål om utredninger og undersøkelser. For hvis det ikke er blod, så faller jo dine spørsmål her egentlig bort, og du skal ikke utredes. Det er selvfølgelig viktig at du får sjekket avføringen mens du har dette, så gjør en forhåndsavtale med legen din om at du får levere inn avføring når du faktisk ser det du ser, uten å måtte vente på time.


Kombucha kan gi en rekke bivirkninger fra magen, både ubehag og misfarget avføring, så der har vi også en mulig forklaring. Jeg ville nok latt være å bruke dette videre, om jeg var deg, noe jeg forstår du allerede har bestemt deg for?


Hvis avføringsprøven viser at det er blod, så vil fastlegen iverksette videre nødvendige utredninger. Da er kanskje en ny coloskopi aktuelt. 


Håper det var greit og nyttig svar. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-