Blod i avføring og på papiret

Spørsmål

Hei. Jeg er plaget med blod i avføring og rød stripe på papirer. Det kommer med jevne mellomrom, men ikke hver gang jeg går på do. Jeg har vært plaget med litt magesmerter i en lengre periode, men det kan skyldes mye stress da jeg har vært gjennom en tøff periode hvor min samboer er blitt kreftsyk og er under behandling. Vi har et barn på 1,5 år sammen og er derfor ekstra bekymret for at jeg også skal bli syk. Jeg har gått jevnlig til lege det siste 1/2 året. Jeg har hatt avføring til analyse for å se om det var påvist blod. Ingen blod funnet. Jeg har også blitt undersøkt i endetarmen med rektoskopi. Alt så bra ut. Fortsatt så får jeg innimellom litt blødninger fra endetarmen. Det plager meg fordi jeg er redd det kan være kreft. Er det noe å bekymre seg for? Eller kan jeg la det ligge? Jeg har lagt ved et bilde av avføring datert 25.08.2019. På forhånd takk for svar.

Mann 30

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Du har over en del tid altså lagt merke til blod i avføring og på papiret. Blodet er ferskt rødt, og det kommer på papiret når du tørker deg. Det taler jo i retning av at årsaken kan ligge ytterst i analåpningen, og den absolutt vanligste grunnen er hemoroider og/eller fissurer (sprekker i slimhinnen) Hvorvidt du har det eller ikke, kan jeg naturligvis ikke hverken bekrefte eller avkrefte, men det vil jo din lege kunne. Du har vært til lege en rekke ganger for dette, forteller du. Har legen sett etter hemoroider eller fissurer? Hvis ikke synes jeg du må få dette kartlagt før noe annet, siden det er den absolutt vanligste årsaken. 

Du forteller at avføringsprøven ikke viste blod. Det er jo bra, men samtidig skjønner jeg det ikke helt, siden du har vedlagt et bilde av avføring med blod på. 

Kreft i tarmen, slik du er redd for nå, er særdeles sjeldent i din unge aldersgruppe, så det er i utgangspunktet særdeles usannsynlig. Og du har vært til rektoskopi uten at man så noen kreftsvulst der. 

Det går også an å blø fra tarmen pga betennelsestilstander i tarmen, f.eks. ulcerøs colitt. Jeg synes at du bør ta en avføringsprøve hos legen din som heter kalprotektin. Den stiger ved sykdommer i tarmen, især ved slike betennelsessykdommer.

Og så synes jeg at du bør få et klart svar fra legen din om du har hemoroider / fissurer eller ikke, for har du det, så er jo det den sannsynlige forklaringen på dette.

Så på dine to konkrete spørsmål om dette er noe å bekymre seg over, eller om du kan "la det ligge", så er mitt svar at dette virker litt uklart på meg, og at det så avgjort kan finnes enkle og greie svar på hva dette skyldes, så jeg synes du skal ta opp de punktene jeg har nevnt her, med legen din nå, i håp om å få en endelig avklaring.

Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Harald Dobloug
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-