Blod fra endetarmsåpningen

Spørsmål

Hei, jeg er redd etter 2 dager med friskt blod fra analen. Det er nå søndag og dette skjedde onsdag og torsdag. Jeg måtte plutselig på do med skikkelig løs mage (sånn diare-type). «reagerer jeg på burgeren fra i går nå?», tenkte jeg. Etterpå merka jeg at det ikke føltes ferdig tømt så jeg gikk engang til. Da var det en lyserød runding i bokseren og det kom blod på papiret. Dagen etter skjedde det igjen en gang etter å ha hatt mye luft. Gikk på do og så noe rødt i bokseren. Har siden dette kjent at magen er litt urolig og avføringen er litt løsere enn vanlig. Har ingen andre symptomer bortsett fra det jeg TROR er fordi jeg har lest om kreft og blitt engstelig og hypokonder. Leste at man kan føle seg trøtt, men kan være sliten fordi jeg har blitt så redd og trist og bare ser for meg at jeg skal dø. Blir også veldig var på hvert minste stikk jeg kjenner i magen, brystet, ved tinningen, til og med kneet. Jeg leste at man kan bli blodfattig, så jeg har følt meg svimmel etter dette. Men det henger kanskje sammen med at jeg blir svimmel bare av å lese om sykdom og blod. Men uansett, blodet var ikke innbilning. I ettertid har det klødd litt i analen. Jeg leste at man kan kjenne en kul der hvis man har svulst, og etter det føles det nå ut som det er noe inni der. Så dette er muligens en kombinasjon av et reelt symptom og en del innbilning. Jeg leste også om irritabel tarm. Det kan stemme siden livet har vært stressende i lang tid, og særlig hvis jeg er nervøs så kan jeg bli uvel. Jeg hadde matforgiftning i utlandet i vår (4-5 dager med diare). Det skjedde 1 time etter å ha spist rå fisk, og han jeg var med ble også syk, så ingen innbilning der. Kan en matforgiftning gjøre meg sårbar for bakterier i mat eller føre til irritabel tarm? Er 2 ganger med friskt blod grunn til å dra til lege eller skal jeg se det an? Hadde vært bra å slippe kreftangsen. Men samtidig er jeg redd for å dra til legen. Har ellers følt meg normal og frisk før dette, men veier 30kg mer enn jeg bør.

Mann 37
Svar

Hei.


Kun 2 dager med friskt blod fra endetarmsåpningen hos en ellers frisk ung mann som deg, uten andre symptomer på kreft som f.eks. ufrivillig vekttap, svart avføring, skyldes oftest hemoroider og/eller fissurer (rifter i slimhinnen i endetarmsåpningen). Det er helt ufarlige og svært vanlige tilstander. 

Jeg tenker -med forbehold om at jeg ikke har undersøkt deg- at dette i ditt tilfelle etter alt å dømme skyldes hemoroider/fissurer, "inntil det motsatte er bevist". Kløen taler også i retning av hemoroider, og din overvekt øker også sannsynligheten.  


Irritabel tarm som du nevner, gir ikke blødninger, så det er ikke forklaringen. Du kan saktens ha irritabel tarm, men det er ihvertfall ikke årsaken til blødningene. Matforgiftningen du hadde for en tid tilbake, har ingen ting med dette å gjøre. Det er noe som skjer akutt, og en får ikke senplager av det. Du tenker på kreft her, men det ser jeg ingen grunn til at du skal gjøre. Din svimmelhet og uvelhetsfølelse kan så avgjort skyldes din frykt for angst nå, for det er vanskelig å unngå å bli fysisk dårlig om en tror at en har angst eller frykter det veldig. 

Du spør om du bør oppsøke lege for dette eller se det an. Jeg synes du skal la legen ta en rask titt på om du har hemoroider eller rifter, for det vil være beste måten for å legge fra deg tankene om kreft nå, og også fordi min vurdering her over nett aldri kan erstatte et legebesøk med reell legeundersøkelse. Er det hemoroider eller rifter, så får du også reseptpliktige effektive stikkpiller og kremer av legen din når diagnosen er stilt.

Håper det var et greit svar, ha det bra.