Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blindtarmsbetennelse eller muskulære smerter?

Spørsmål

Hei. Jeg fikk i dag plutselig akutte smerter i nedre del av magens høyre side, mot lysken, samt i nedre hofteparti og rygg. Smertene kjennes også delvis framme i magen, men jeg har ikke hatt smerter i navle området. Jeg har heller ikke feber, men smertene tiltar når jeg er i bevegelse. Det er også en del press i tarmområdet uten at det kommer verken luft eller avføring. Jeg frykter blindtarmbetennelse, men kommer de smertene så akutt? Lurer på om dette i stedet kan være typiske muskelsmerter? Jeg var i bevegelse da smertene oppsto, men ikke trening.

Kvinne 63
Svar

Hei.


Det typiske forløpet for blindtarmsbetennelse er at man først får nokså diffuse magesmerter, gjerne med smerter sentrert rundt navlen, og så vil smertene gradvis i løpet av omtrent et halvt døgn flytte seg ned mot høyre, til et punkt to tredjedeler av veien mellom navlen og hoftekammen. Der vil det være vondt å trykke med hånden. En kan bli kvalm og få lett feber på rundt 38. 

Det er jo ikke akkurat slik du beskriver dine smerter, men samtidig vet vi at blindtarmsbetennelse kan oppstå i mindre typiske varianter også. Derfor er det ikke mulig for meg å fastslå med sikkerhet at du ikke kan ha blindtarmsbetennelse nå. Det kan kanskje mest høres ut som at det ikke er det, siden det oppstå så helt akutt, mens du var i bevegelse. Det kan tale mer i retning av for eksempel muskulære årsaker, men vi kan ikke utelukke blindtarmsbetennelse her.

Det er naturligvis svært viktig å ikke overse en mulig blindtarmsbetennelse, så i en slik situasjon skal en naturligvis heller oppsøke lege en gang for mye enn en gang for lite. Det betyr at dersom smertene ikke avtar, eventuelt er økende, eller om du får feber, blir kvalm og kaster opp eller andre ting som tyder på forverring, så skal du oppsøke lege akutt. 

Lykke til og god bedring uansett.