Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blemmer omkring analåpningen

Spørsmål

Jeg har den senere tid fått en del blemmer, nesten som vannblemmer, i (rundt) anal åpningen. Dette klør ikke, og er ikke ubehagelig, annet enn at jeg synes det er veldig, veldig ekkelt. Vil gjerne ha råd om hvordan jeg kan bli kvitt dette ?

Mann 52
Svar

Hei.


Bildene du har sendt, er dessverre ganske uskarpe, så jeg kan nok ikke si noe sikkert ut fra bildene alene. Det du ønsker, er råd om hvordan du skal bli kvitt dette. Til det kan følgende sies: For å si noe om hvordan noe kan behandles, må man først vite hva en skal behandle, dvs få stilt en diagnose. Og det er vanskelig her, med svært uskarpe bilder. 

Derfor vil jeg heller tenke litt høyt omkring dette, og gi deg noen råd.

Blemmer omkring analåpningen kan være herpes. Det er det første jeg tenker på, når du nevner blemmer akkurat der. Det er spesielt aktuelt å tenke på om du har hatt ubeskyttet analsex. Det kan behandles med antivirale midler. Herpes vil vanligvis gi betydelig ubehag og svie, og det har du jo ikke fortalt om, så det er kanskje ikke aktuelt. Og om du ikke har hatt analsex, kan du se helt bort fra det.

Jeg kan forøvrig ikke se noe som minner om blemmer, på bildene, med forbehold om at de er veldig uskarpe. Det jeg ser, kan kanskje være hudfolder, som kalles marisker. Det er et normalfunn som ikke skal behandles. 

Videre ser jeg noen mindre elementer, som kanskje teoretisk sett kan være kjønnsvorter, men igjen med høy usikkerhet, pga uskarpe bilder. De skyldes virus, og behandles med spesielle antivirale midler som fåes på resept. 

Videre så kan hemoroider også kanskje oppfattes som "vannblemmeliknende", da dette er utposninger på blodårer i baken. Jeg kan ikke se på bildene at du har hemoroider, men det kan på ingen måte utelukkes at det er dette du har, både fordi det er svært vanlig, og det kan kanskje gi inntrykk av å være blemmeliknende. Det må jo også sies at å undersøke seg selv grundig i baken, er alt annet enn enkelt, så det er ikke gitt at du har fått noen godt bilde av dette selv.

Hemoroider er ufarlig og en trenger ingen behandling for dette om en ikke har noen plager av det.

Alt i alt:

Det eneste du eventuelt skulle kunne trenge behandling for, måtte være kjønnsvorter, men for å finne ut av dette må du legeundersøkes for å få stilt en korrekt diagnose. Det andre alternativet, herpes, må forøvrig ikke nødvendigvis behandles, da et går over av seg selv etter 1-2 uker.

Håper det var greie betraktninger som kan være til nytte for deg. Ha det bra.