Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Bivirkninger av kolesterolmedisin?

Spørsmål

Jeg har nylig fått problemer med å sove. Har masser av symptomer fra magen og får ikke slappet av. Har også lette smerter i kroppen, mest i beina. Noen ganger har jeg måttet ta både Paracetamol (noe som jeg tar veldig sjelden fordi jeg har høy smerteterskel) og Stilnoct for å eventuelt kunne sove. Det virker som om tarmene arbeider på høygir og veldig høylydt. Jeg spiser ikke store måltider sent på ettermiddagen eller kvelden på grunn av dette. Etter flere timer går det eventuelt gasser og roer seg. Også på dagtid har jeg symptomer, føler meg svimmel og varm men har ikke feber. Temperaturen er heller lav, 36,6 på kvelden. Blodtrykket er 135/75. Hvilepuls er 60. Føler det som om jeg har høyt trykk i hodet. Kan det være en reaksjon på at jeg har sluttet med Pulmicort inhalasjon og Budesonid nesedråper uten å trappe ned gradvis. Kan man få mangel på kortison av det? Det er jo behandling lokalt i slimhinnen og jeg har ikke sett så alvorlig på det. Kan dette være en reaksjon på mat, for eksempel ripsbær. Jeg er en 74 år gammel dame, aktiv med hagearbeid og også en del intellektuelt krevende arbeid. Av tidligere sykdommer: Har fått påvist mesenterisk paniculitt ved flere anledninger, første gang i 2014. Den behandles jo ikke. Kan det være den som har blusset opp og gir meg symptomer? Har også Coronarsykdom. Fikk en stent i LAD i 2014. Velkontrollert coeliaki, diagnostisert i 1990. Prediabetic. Ikke mye overvektig (4-5 kg) Ble operert for livmorkreft i mars måned. Det skal ikke være risiko for spredning. Står på Metoprolol depot 25 mg, Famotidin 10 mg, Acetylsalisylsyre 75 mg, Ezetrol 10 mg, samt diverse kosttilskudd.

Kvinne 74
Svar

Hei.


Du er altså en 74 år gammel kvinne, som plages med smerter og ubehag fra både magen og beina. Dette er såpass uttalt at det til og med forstyrrer søvnen din. Da synes jeg for det første at du må få funnet årsaken til dette, slik at du kan bli kvitt plagene, og ikke bare dempe symptomene med sovetabletter og smertestillende. For det kan jo avgjort være noe du kan bli kvitt.


Årsaken kan være riktig mange, for magesmerter er et helt uspesisikt symptom, men det første som slår meg, er muligheten for bivirkninger av medisinene du bruker. Alle de 4 medisinene du bruker, kan gi magesmerter. Ezetrol kan også gi plager fra muskulatur, for eksempel i beina. Den eneste måten en kan finne ut om en plage man har skyldes bivirkninger, er å kutte ut aktuelle medisin i en peridode, for så å se om plagene forsvinner. Jeg tenker at mistanken om dette er såpass stor at du ikke bør unnlate å gjøre dette. Det bør gjøres over noen tid, for eksempel et par uker, for å kunne trekke sikre konklusjoner. Og du må gjøre det i samråd og i samarbeid med fastlegen din, både for å få en godkjenning på forsvarligheten av å kutte ut aktuelle medisin i en periode, og for å kunne trekke sikrest mulige konklusjoner.

Den jeg mistenker mest av de medisinene du bruker, er den kolesterolsenkende medisinen Ezetrol, som vi vet kan ha en del bivirkninger, og som teoretisk kan være årsaken til dine plager fra både beina og magen. Jeg ville slett ikke vært forundret om det er dette som er årsaken. Å slutte med denne i en kortere periode som for eksempel et par uker, vil i de aller fleste tilfeller være helt forsvarlig, da kolesterolet ikke stiger brått uten slik medisin.


Men du bør også undersøkes av lege samtidig med at du tester ut hypotesene om bivirkninger, for magesmerter kan jo ha en så utrolig lang rekke forskjellige årsaker, inklusiv alvorlig sykdom, som vi forøvrig vet forekommer oftere jo eldre en blir, jfr din godt voksne alder. Symptomer fra magen uten sikker årsak hos eldre mennesker, bør prinsipielt undersøkes av lege, av slike årsaker.


Du nevner rips som mulig årsak til mageplagene, og spør om det kan være det. Det er ingen utenkelighet, men det er jo lett å finne ut av, ved å bare la være å spise rips i en periode.

Jeg tror ikke at årsaken ligger i dette med at du har sluttet med Budesonid og Pulmicort, da det er lokalbehandling, med kun liten mengde medisin absorbert i kroppen.


Jeg håper at mine råd og innspill her kan være til nytte, og ønsker deg lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-