Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Betydning av forhøyet kalprotektin hos kvinne med tidligere irritabel tarm diagnose.

Spørsmål

Hei! Jeg fikk problemer med magen i 2009. Fikk diagnosen irritabel tarm, til tross for kalprotektin på 450. Plagene ble sommeren 2017 verre og nye undersøkelser startet. Stor vektnedgang og mange tømminger daglig (10-15) ganger. Nedsatt matlyst og liten energi. Kalprotektin på 1600, så 800 og nå før jul 2500. Koloskopi og MR viste enkelte partier med «lett uspesifisert betennelse». Kan dette fortsatt være «bare irritabel tarm» eller ha eskalert til mb crohns eller ulcerøs kolitt? Har begge sykdommer i nær familie. Også påvist betennelse i spiserør og magesekk.

Kvinne 32
Svar

Hei,


Dette er ikke "bare irritabel tarm," og du blir nå behandlet med medisiner for IBD, ikke IBS. IBD og IBS er de engelske forkortelsene for Inflammatory Bowel Disease og Irritable Bowel Syndrome. I IBS er kalprotektin ikke forhøyet, mens i IBD er forhøyet kalprotektin diagnostisk, dvs at det viser med stor sannsynlighet at du har IBD. 


Kalprotektin er et protein som binder kalsium til seg og dette proteinet finnes i en type celler som heter nøytrofile granulocytter. Disse cellene er en del av immunforsvaret vårt, og når det er inflammasjon og skade på tarmslimhinnen, sendes disse cellene ut for å bekjempe inflammasjon. Når de er ute i det vi kaller tarmlumen, eller inne i tarmhulrommet, da kan vi måle kalprotektin fra disse cellen i avføringen. Kalprotektin er et av mange antimikrobielle stoffer som slippes ut fra granulocyttcellene, og dette stoffet er med på å regulere tarmfloraen vår. Det fine med kalprotektin er at for en person med IBD kan man følge nivåene på dette proteinet fremfor å bruke koloskopi eller endoskopi hver gang man lurer på hvordan det står til med tarmen.  Når tarmen er bedre og har mindre inflammasjon, da synker kalprotektin nivået. Dette er spesielt viktig for folk som har Crohns, den typen IBD det ser ut som at du har basert på informasjonen du gir om at du har betennelser i flere deler av tarmsystemet ditt. Du bør allikevel snakke med legen din og be dem bekrefte hvilken type IBD du har og også gi deg mer informasjon om den som evt angår deg. 


Crohns sykdom er en kronisk inflammatorisk tilstand i tarmsystemet. Symptomer inkluderer diaré (noen ganger blodig), samt kramper, magesmerter, kvalme, feber, tap av matlyst, vekttap og tretthet, og til tider blødning fra endetarmen. Når du har Crohns sykdom, vil du ikke nødvendigvis ha de samme symptomene hele tiden. Noen ganger har du kanskje ingen symptomer i det hele tatt. Når du ikke har noen symptomer, kalles dette remisjon.
Crohns ikke er det samme som ulcerøs kolitt, en annen type IBD. Symptomene på disse to sykdommene er ganske like, men Crohns kan påvirke hvilken som helst del av tarmsystemet, fra munn til anus, mens ulcerøs kolitt er begrenset til tykktarmen. Crohns  påvirker oftest den siste delen av tynntarmen og begynnelsen av tykktarmen. Crohns kan også påvirke hele tykkelsen av tarmveggen, mens ulcerøs kolitt bare involverer det innerste laget av tykktarmen. I Crohns kan inflammasjonen i tarmene "hoppe over" områder slik at deler av tarmene ikke er inflammerte. I ulcerøs kolitt forekommer ikke dette, og hele tykktarmen er som regel involvert. Anus er ofte ikke involvert i UK, men er involvert i Crohns. I bare 10 prosent av tilfellene er kan man ikke differensiere mellom ulcerøs kolitt og Crohns, og da kalles det ubestemt kolitt.  Crohns regnes som en autoimmun sykdom som man har resten av livet, og kirurgi er bare nødvendig hvis man har problemer i tarmene som påkrever kirurgi. I UK kan kirurgi være kurativt, men det kan det altså ikke i Crohns. 


De medisinene du står på er vanlige i behandling av IBD. Jeg legger ved et hefte fra LMF, Landsforeningen mot Fordøyelsessykdommer, som omtaler disse medisinene slik at du kan lese mer om dem og andre medisiner som kan bli aktuelle. 

Noe som er veldig viktig for deg iom at du har så mange toalettbesøk når du blir dårlig, er et såkalt "dokort." Dette kan du få hos legen din. Jeg legger også ved en lenke om dette, og fra den lenken kan du gå videre og lese mer om LMF. Det er mye informasjon og mange andre som er i samme situasjon som deg, og som lever godt med Crohns eller UK. 


Til slutt vil jeg oppfordre deg til å ta med deg dette svaret til legene dine slik at de kan diskutere din diagnose med deg. Det at du ikke vet hva du blir behandlet for vil kanskje være en overraskelse for dem, og de vil sikkert gjerne snakke med deg igjen og forklare deg hva som foregår og hva du kan forvente deg av prøver og oppfølging i fremtiden. 


Her er de to lenkene, og jeg ønsker deg lykke til.

Skriv gjerne tilbake hvis du lurer på noe mer.


LMF-hefte_2013_hires.pdf

https://www.lmfnorge.no/Undersider/Nyhetsartikkel/IBD-eller-IBS-Ikke-glem-LMFs-dokort-paa-reise?M=NewsV2&PID=19


Mvh,


Nina Bryhn, MD