Betennelse i bukspyttkjertelen

Spørsmål

Jeg har nylig vært innlagt med diagnosen betennelse i bukspyttkjertelen. Jeg bruker ikke medisiner, drikker moderat, er aktiv mosjonist(løper) og spiser lite fet mat. Basert på de de vanlige årsakene til denne diagnosen, har jeg vanskelig for å forstå hva betennelsen kan skyldes. Jeg har imidlertid over lang tid drukket mye eplecider-eddik..Jeg er nå anbefalt å totalt avstå fra alkohol. Hva kan betennelsen skyldes og kan jeg heretter overhodet ikke drikke verken øl eller vin ?

Mann, 56 år

Svar

Hei!

En betennelse i bukspyttkjertelen kalles også pankreatitt. 80 % av tilfellene av akutt pankreatitt skyldes alkoholmisbruk eller galleveissykdom, feks gallestein. Noen får pankreatitt av medikamenter.
En kronisk betennelse i bukspyttkjertelen skyldes også som regel alkoholmisbruk, men trange avløp for gallen som skal ut gjennom bukspyttkjertelens utmunningsgang kan også disponere for pankreatitt. Det finnes også sjeldne årsaker, som feks forhøyet fettstoffer i blodet, forstyrrelser i kalkstoffskiftet og medikamenter også her. 20-30% av tilfellene med kronisk pankreatitt har ingen kjent forklaring.

Om eplecidereddik kan forårsake pankreatitt vet jeg ikke noe om, og har heller ikke funnet noe om dette etter søk på internett. Det er kanskje en ide å være avholdende fra eple-eddiken for å se om det hjelper på formen?

Du bør nok være forsiktig med alkohol siden bukspyttkjertelen din ikke er helt i form. Bukspyttkjertelen er spesielt sårbar for alkohol. Når sykdommen ikke er aktiv lengre kan du helt sikkert tillate deg forsiktige mengder med alkohol, men dette bør være i samråd med egen lege.