Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Bekymringer om ulcerøs colitt.

Spørsmål

Hei! Dette er et spørsmål angående mage/tarm-problemer. I vår familie, på morssiden, har det alltid vært mye mageproblemer. Og min bror fikk påvist ulcerøs kollitt for noen år siden. Det blusset opp etter at han sluttet med snus/røyk, og nikotin er jo faktisk noe av det som i dag hjelper ham med å holde sykdommen i sjakk. Min mor har også alltid hatt mageproblemer (diaré), men røyker veldig mye. Jeg har lest at ulcerøs kollitt kan være arvelig, og det har fått meg til å bli litt bekymret for om jeg skal få det. Jeg snuser selv, har gjort det i sikkert 10 år, men har også bestandig hatt mageproblemer. Har ofte diaré, luft i magen, men ingen blod i avføring. Dette kommer og går, men det er vanlig at jeg er litt dårlig i magen. Og det kan være veldig plagsomt til tider. Normal avføring er egentlig det unormale, men jeg kan ha det også med jevne mellomrom. Kan f.eks. ha én uke med diaré, men neste uke er helt fin. Har kuttet ut alt av koffein, ettersom det er noe jeg reagerer veldig på, og prøver å unngå laktose, men likevel sliter jeg fremdeles med mageproblemer. Har aldri funnet ut at det er noe spesifikt i matveien som jeg ikke tåler. Jeg har lyst til å slutte å snuse, men så blir jeg redd for at det da skal føre til at jeg også blir syk. Det føles som om dette er noe som kan ligge i familien. Min kusine på morssiden har også hatt ulcerøs kollitt. Jeg har planer om å få barn snart, og hvis jeg blir gravid, må jeg jo slutte med snus og nikotin. Da er jeg redd for at denne sykdommen skal dukke opp. Er det noen måte å vite dette med sikkerhet på? Er det stor sannsynlighet for at jeg får ulcerøs kollitt hvis jeg slutter å snuse? Hva kan jeg gjøre for å forhindre at det i så fall blusser opp? Jeg vil jo heller snuse enn å være kronisk syk, men nikotin er jo ikke bra for et eventuelt foster. Selv om min egen mor røykte da hun var gravid med meg.

Kvinne 30
Svar

Hei.


Jeg tenker at du kan nøste litt i dette ved å bestille en time hos fastlegen, for å sjekke at du ikke har noen sykdom i tarmen. Ta med en bitte liten mengde avføring i en lukket beholder, for å ta en blodprøve som heter kalprotektin, som gir forhøyede verdier ved betennelser i tarmen, inkl ulcerøs colitt. Når det er sagt, får jeg ingen mistanke om at du skulle ha det pr idag.

Få også tatt blodprøve for å se om du kan ha cøliaki. Det kan lett oversees og gi ukarakteristiske og atypiske symptomer.

Hvis legen kommer frem til at du ikke har noen sykdom som forklarer plagene dine, kan en tenke at dette kanskje kan gå under merkelappen "irritabel tarm". Det er ingen sykdom som sådan, men mer en merkelapp på magesymptomer som ikke skyldes sykdom. 

Du har lyst til å slutte å snuse, og da synes jeg at du skal gjøre det. Man får ikke ulcerøs colitt av å slutte med nikotin, og du har forøvrig helt rett i at det ikke er bra å snuse om man er gravid, blant annet fordi det nedsetter blodsirkulasjonen i morkaka og i fosteret.

Du spør videre om det finnes noen måte å få rede på med sikkerhet om du kan få ulcerøs colitt. Det finnes ikke. Vi kan alle få enhver sykdom, men du får det ihvertfall ikke som følge av å slutte med snus, og du har også tungtveiende grunner til å slutte: Både det at du har lyst, og med tanke på graviditet.

Håper at svaret kan være til nytte. Lykke til.