Bekymret for tarmkreft

Spørsmål

Hei, jeg er en mann på 22 år som i to uker har slitt med et sett symptomer fra mage/tarm. Det begynte med kvalme, og utviklet seg til sterke luftplager i løpet av noen dager. Avfeide det som stress etter eksamensperioden, men det fortsatte. Luftplagene starter med en gang jeg våkner og virker å bli verre etter måltider. Mye flatulens hele dagen, men kanskje mest på morgenen, kvelden før jeg sovner og etter mat. Våkner ikke av plagene. Mye rumling og lyder fra tarmen. Jeg kjenner at tarmen jobber. De to siste dagene har avføringen endret seg fra noen lunde normal til svært myk (så og si diarrè), med slim og mye skum til slutt. Har gjennomgående smerter i nedre, midtre del av magen, rundt navlen- ikke veldig sterke, men så og si konstante. Det gjør ganske vondt å trykke ned direkte litt ovenfor navlen, men ikke ellers på magen. Til nå har det virket som smertene avtar ved luftavgang og toalettbesøk, men i dag har de vært konstante også etterpå. Har hatt litt feber og kaldsvettet i løpet av uken, men hadde samtidig vondt i halsen og det kan ha vært årsaken til dette. Kvalmen har avtatt. Dro til legen med sterk bekymring for alvorlig sykdom, men ble rett som det var avfeid med en resept på Somac Control, som jeg lærte på apoteket at ikke er reseptbelagt en gang, og hva har ærlig talt syredempende tabletter mot halsbrann med saken å gjøre? Ligger her med smerter og lurer på hva jeg skal gjøre nå, da legen ikke sendte meg videre eller nok noen som helst prøver/tester. Jeg er selvsagt engstelig for tarmkreft, da jeg er klar over at dette er en økende trend også blandt unge i dag. Hva kan dette være, og hva kan jeg gjøre? Hadde satt stor pris på om dere kunne forfatte en liste over hva som bør sjekkes/gjøres slik at jeg kan vise denne til en annen lege som bryr seg. Se vedl. Vennlig hilsen.

Mann 22
Svar

Hei! Du beskriver et bilde med kvalme og luftsmerter samt endret avføring og feber. Det taler sterkt i retning av en virusinfeksjon i tarmen, gastroenteritt. Tarmkreft er helt usannsynlig med feber og øvrig bilde. Det er også svært sjeldent i din alder. cøliaki er en mulig årsak dersom plagene vedvarer. legem din kan vurdere dyrkning  av avføring samt blodprøver som f eks blodprosent, hvite, CRP, prøver på cøliaki. Sistnevnte er uspesifikke og gastroskopi er nødvendig for å stille denne diagnosen. coloskopi kan vurrderes dersom man ikke finner noe på gastroskopi og plagene vedvarer. Jeg vil tro at plagene vil gå tilbake i løpet av de nærmeste dagene. Syrenøytraliserende er vanlig å bruke ved halsbrann slik at intensjonen til legen din er ikke feil. Jeg håper du ble beroliget av dette svaret. Tykktarmskreft debuterer svært sjeldent på denne måten.