Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Behandling av irritabel tykktarm ved dyr privatklinikk i utlandet, med transplantasjon av avføring

Spørsmål

Hei. Jeg har en datter på 18 år, hun har problemer med nervøs tyktarm, måtte slutte på videregående uddannelse, hun har prøvt at legge om kosten, men det hjælper ikke så mye. Vi har læst om en clinic i London som gir FMT behandlinger, som jeg har læst, så hjælper det for nogen. Mit spørgsmål er, kan det være vært at prøve, en sån behandling koster ca 50 .000 kr, med reise og opphold, kan man få sånne behandlinger i Norge.

Kvinne 18
Svar

Hei.


Irritabel tykktarm er en tilstand med varierende symptomer, for eksempel diare, magesmerter m.v., og diagnosen kan først stilles når annen objektivt påvisbar sykdom er utelukket. Diagnosen stilles på grunnlag av symptomene alene, og det vil si at der er ingen påvisbare objektive sykdomstegn i tarmen. Der er heller ingen sykelige endringer i bakteriefloraen i tarmen. FMT (Fecal Microbiotic Treatment) består i å tilføre tarmen hos den syke personen, bakterier fra en annen frisk persons tarm, f.eks. ved å sette inn renset avføring. Det kan noen ganger benyttes med god effekt hos personer med clostridium difficile tarminfeksjon, hvos personens normale tarmflora har blitt "slått ut" av antibiotikabruk. Men personer med irritabel tykktarm har ingen slik forstyrrelse i tarmfloraen, og det er derfor vanskelig å kunne forstå hvordan slik behandling eventuelt skulle kunne hjelpe personer med irritabel tykktarm. Det er heller ingen etablert eller dokumentert effektiv behandling for personer med irritabel tykktarm, det er viktig at du vet. Hadde det vært effektiv behandling, så er det ingen grunn til å tro at det ikke hadde vært tatt i bruk i norsk helsevesen for denne pasientgruppen, for en velger jo alltid behandlingsmetoder som faktisk fungerer, og lar selvfølgelig ikke være å gi pasienter en effektiv behandling som finnes. Klinikken du viser til i London, tilbyr denne behandlingen for en svær pengesum. Da synes jeg det er grunn til å være skeptisk, når det er profitt inni bildet, spesielt når det ikke er vitenskapelig dokumentert behandling for personer med irritabel tarm i tillegg.


Det viktigste for din unge datter er naturligvis å få stilt korrekt diagnose, for det er jo ikke gitt at hun er fullstendig undersøkt og utredet. Tenk om hun kanskje har en tilstand / diagnose som faktisk kan behandles. Dette ville jeg ha prioritert hvis jeg var deg / henne. Fastlegen kan henvise henne til spesialist om nødvendig også. 


Dersom dere allikevel vurderer denne ikke-etablerte behandlingsmetoden for irritabel tykktarm, ville jeg i det minste ha konsultert med en norsk spesialist før dere evt velger å gjennomføre det. Jeg håper at informasjonen her kan være med å hjelpe dere til å ta best mulige valg. Lykke til.