Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Behandling av hemoroider og marisker

Spørsmål

Hei! En dag da jeg var på toalettet merket jeg at det var vondt, og da jeg så i speilet så jeg en «kul» ved endetarmsåpningen. Jeg skjønte raskt at dette måtte være en hemoroide. Det har ikke blødd så mye, men det er vondt å bæsje og jeg synes det hele er ubehagelig. Jeg har også hatt noen sånne «hudflapper» rundt åpningen i mange år, men i forbindelse med googlingen av hemoroider fant jeg ut at det mest sannsynlig er marisker jeg har. Jeg vet at hemoroider ikke er farlig, men jeg har et par spørsmål rundt dette. Vil det gå bort av seg selv? Hørte en venn sa at det kom til å komme tilbake, når man først har fått det. Så man kan gå i perioder uten og så kommer den alltid tilbake. Er det sånn? Hva kan man gjøre med disse mariskene? Har aldri brydd meg om dem før, men leste man kunne ha utfordringer med hygiene der pga dem. Hver gang jeg er på toalettet så må jeg tørke veldig mye før det blir helt rent på papiret, og jeg lurer på om dette er pga mariskene eller bare tilfeldig/jeg som er veldig nøye? Vil helst ha bort både marisker og hemoroide da jeg synes alt er ubehagelig å tenke på. Hva gjør jeg?

Kvinne 22
Svar

Hei.


Omtrent en av tre voksne mennesker har hemoroider, så det er med andre ord nesten like vanlig å ha det som å ikke ha det. Det er ufarlige utposninger på vener i endetarmsåpningen, en slags åreknuter på en måte. Siden de er ufarlige, skal de kun behandles om man har plager av det på noen måte. Du forteller at toalettbesøk kan være vondt, og da er det en god grunn til å behandle dem. Behandlingen er i første omgang stikkpiller og salver, for eksempel Scheriproct. Går de tilbake av dette, og du ikke lenger har noen plager, er alt greit. Gjør det ikke det, så vil det i noen tilfeller være aktuelt med kirurgisk behandling. Det kan du diskutere med fastlegen din om ikke stikkpiller og salver hjelper.

Hemoroider er ikke en enten/eller situasjon. De forekommer i alle grader, fra helt lette som ikke gir noen plager og som man kan leve livet aldeles greit med, til svært smertefulle. Behandling er heller ikke en enten/eller situasjon, det er symptomdempende. Alle mennesker kan få hemoroider i perioder av livet, og det å bli kvitt de eller å bli kvitt subjektive plager en gang, er på ingen måte en garanti for at ikke du kan få hemorider igjen senere, -for det kan jo alle mennesker.

Men det er på ingen måte slik som du har hørt, at de alltid vil komme tilbake.


Marisker er hudfolder utenfor endetarmsåpningen. De kan fjernes kirurgisk. Ønsker du det, vil fastlegen henvise deg til en kirurg. Men man må tenke seg nøye om, for en ønsker jo i utgangsgpunktet ikke å bli operert, kanskje spesielt ikke i endetarmsåpningen, da det vil medføre ubehag en stund etter operasjonen. Men om du synes at du er såpass plaget av dette at du er villig til å la deg operere for å bli kvitt det, så kan det være aktuelt. Det er kort og greit en situasjon hvor du må vurdere to ting opp mot hverandre: Hva er verst, langvarige lette plager av marisker, eller kortvarigere verre plager etter en operasjon.

Du forteller at det virker som at du må tørke deg ekstra mye etter toalettbesøk. Det kan være en typisk plage av marisker, men samtidig er det jo en mulighet slik du selv er inne på, at du kan være litt ekstra opptatt av dette. Et godt alternativ til toalettpapir kan være en liten runde i dusjen, naturligvis.


Jeg håper informasjonen er til nytte. Ha det bra.