Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Behandling av forstoppelse

Spørsmål

Jeg er kjent med og følger rådene for god fordøyelse og normal avføring. Dette fungerer stort sett godt, men tidvis får jeg treg mage og hard avføring. (Intervallene varierer, men gjennomsnittlig ca. hver 14. dag - avhengig særlig av mye stress og lite mosjon). I den forbindelse har jeg følgende 4 spørsmål: 1) For å normalisere avføringen, bruker jeg 1 klyster med Microlax 1-2 dager og jeg er tilbake i normaltilstand. Jeg er kjent med at Microlax kan skade peristaltikken i tarmen, men langvarige avføringsproblemer er jo heller ikke bra. Er en slik bruk av Microlax forsvarlig på lengre sikt? 2) Kan 'gammeldags' klyster (liten ballong med lunket vann + en tilsetning?) være like effektivt (og mindre skadelig)? Råd for hvordan dette kan brukes mest effektivt? (f.eks. flere ganger daglig inntil full effekt? Eventuelt forebyggende?) 3) Jeg har også prøvd å bruke Duphalac daglig (vedlikeholdsdose 10-20 ml). Dette er også effektivt, men en plagsom bivirkning er mye luft og rumling i magen. Er der råd for å redusere eller unngå denne bivirkningen? 4) Hvilke av de 3 ovennevnte løsningene er best?

Mann 65
Svar

Hei.


Du har fire spørsmål om forstoppelse og behandling av dette, og jeg svarer dine spørsmål fortløpende:


1) For å normalisere avføringen, bruker jeg 1 klyster med Microlax 1-2 dager og jeg er tilbake i normaltilstand. Jeg er kjent med at Microlax kan skade peristaltikken i tarmen, men langvarige avføringsproblemer er jo heller ikke bra. Er en slik bruk av Microlax forsvarlig på lengre sikt? 


Preparatet er i utgangspunktet ment til kortvarig bruk, men så lenge det bare er en gang i uken du bruker det, har vi ingen sikre holdepunkter for at det er skadelig. Dette kan du lese mer om her:


https://relis.no/sporsmal_og_svar/5-2160?source=relisdb


2) Kan 'gammeldags' klyster (liten ballong med lunket vann + en tilsetning?) være like effektivt (og mindre skadelig)? Råd for hvordan dette kan brukes mest effektivt? (f.eks. flere ganger daglig inntil full effekt? Eventuelt forebyggende?) 


Det er mulig at det kan være like effektivt, men jeg ville ha valgt Microlax, om jeg var deg. Dette både pga effektiviteten og fordi det er lett å administrere. Det fungerer jo bra, forteller du, og det er alltid et godt råd å aldri endre noe som fungerer.


3) Jeg har også prøvd å bruke Duphalac daglig (vedlikeholdsdose 10-20 ml). Dette er også effektivt, men en plagsom bivirkning er mye luft og rumling i magen. Er der råd for å redusere eller unngå denne bivirkningen? 


Det som er viktig ved bruk av Duphalac, er å drikke rikelig med væske, helst 1,5 - 2 liter væske pr dag. Utover det har jeg ingen råd om hvordan du kan unngå rumling og luft, og det er en vanlig bivirkning.


4) Hvilke av de 3 ovennevnte løsningene er best?


Jeg tenker fremfor noe, at om noe virker, så bør det ikke endres. Hvis du er fornøyd med det opplegget du har nå, og det har fungert over sist, så fortsett slik. Hva som er best av forskjellige behandlingsalternativer, er alltid individuelt, og det betyr at du selv må trekke konklusjoner ut fra dine erfaringer om hva som virker best for deg. Et alternativ kan være å bruke Duphalac daglig, og så Microlax en gang i uken, ved behov.


Jeg håper at det var grei informasjon og klare råd. Ha det bra.