Barn og toalettbesøk

Spørsmål

Vi har ei datter på 3,5 år som har problemer med å gå på do. Hun kniper og vil ikke gå på do selv om hun må,- og da kommer det tilslutt i buksa, noe hun synes er helt forferdelig(selv om vi ikke lager oppstyr utav det). Hun sluttet med bleier for over ett år siden og har nå holdt på med dette i et par måneder. Vi har vært til lege med henne, men det feiler henne ingenting fysisk, så det er det psykiske vi må jobbe med. Finnes det en god løsning ("dag-til-dag-gjøremål")for hvordan vi skal gå fram for å bli kvitt denne plagen? Vi har prøvd med ulike lokkemidler,ros og oppmuntringer, men det hjelper ikke. Til tider bruker hun dette også for å få oppmerksomhet. Det har begynt å bli ganske slitsomt både for henne og oss, så hvis det finnes råd, blir vi glade.

Relevante sykdommer/medisiner: Duphalac i perioder.

Kvinne, 34 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for spørsmål!

Starter med å si at det er flott at dere har forstått prinsippene om at kjeft ikke hjelper, kun ros.
Vi bruker gjerne ordet enkoprese når det kommer avføring i bleiene eller buksene, uasett årsak, og at dette skjer etter at barnet er kommet i alderen hvor man kan forvente at de skal kunne holde seg renslige. Her nevnes både tre og fire-årsalderen som en grense.
Det vil være vanlig å bli renslig for avføring ved 2-års alder, altså slik deres datter ble for ett år siden. Men så er det altså slik at hun etter nesten ett år som renslig, gikk tilbake til å bli urenslig for avføring igjen, som vi også kan si det. Og da støtter jeg dere i å tenke på hva dette kan skyldes.

Den hyppisgste årsaken er rektal obstipasjon, der større eller mindre klumper eller også tynn avføring siver ut uten kontroll. Jeg ser at deres datter bruker duphalac i perioder, som er et avføringsmiddel. Da er det naturlig å tolke det dit hen at hun i perioder er plaget med hard avføring. Er hun det, så er jo dette et fysisk problem. Det vil kunne være/ha vært smertefullt for henne å gå på do. Dette kan gjøre at hun undertrykker trangen til å gå på do, for hun kjenner/husker at det er vondt, og så kommer man fort inn i en vond sirkel hvor obstipasjonen forverres. Og så kommer noe buksa. Av og til kan en her se spor av friskt blod på toalettpapir eller i bleie som kan skyldes små rifter i endetarmsåpningen. Dette indikerer hard avføring.
Dere sier ikke noe om hvor ofte hun har avføring og hvordan denne er. Men er hun hard i magen, noe endel barn er plaget med, er det viktig å starte her.
Tips ved hard mage:
Ikke for mye søtmelk, maks 5 dl/dag, bytt gjerne til syrnede melkeprodukter som det finnes mange typer av på markedet etter hvert (kultura, biola, yoghurtm.m.)
Pære, kiwi, mye vann, husk fiber i kosten - grønnsaker, grovt brød (bak gjerne selv og tilsett kli, linfrø og solsikkekjerner), rå frukt (banan kan virke stoppende på endel barn). Aktivitet er jo også bra og viktig for så mangt.
Har også fått gode tilbakemeldinger på en olje som fåes kjøpt på helsekost UDO`S CHOICE. Denne innholder de essensielle fettsyrene omega 3 omega 6 og omega 9 i et ideelt blandingsforhold og hun kan ta en eller to barneskjeer i løpet av dagen. Taes bart, over mat eller blandes i et glass drikke. Ikke oppvarmes.
Legg merke til når hun pleier å ha avføring, og spør henne gjerne om hun vil på do. Vil hun ikke, så godta det, støtter dere i å ikke lage noe oppstyr rundt dette.
Videre vil det være naturlig å tenke om det er noe som plager henne. Har familiesituasjonen forandret seg i forbindelse med at dette begynte? Nytt søsken? Annet? Går hun i barnehage eller hos dagmamma så hør om de har noen tanker i forhold til om noe plager henne.
Når det gjelder råd om dag-til-dag-gjøremål så vet jeg ikke helt. En kan gjerne rose henne når hun går på toalettet (tenker det er et tidsspørsmål). Og når hun begynner med dette, kan man gjerne ha et ark hvor man har en kolonne for hver dag og setter et klistremerke eller lignende hver gang hun går på toalettet. Men hun må jo begynne med det først.
Går det uker og måneder uten at her startes en bedring, ville jeg kontakte helsestasjon eller fastlege for å vurdere henvisning til pediater. Han på sin side må da finne ut hva som er somatikk (fysisk) og evt om det er berettiget med barnepsykiatrisk vurdering og behandling.

Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-