Baby med hyppig grønn diare

Spørsmål

Jenta mi på 4,5 mnd har hatt diare i to uker. Annenhver time eller oftere kommer det (rikelig) grønn, flytende avføring. Denne er enten som vann med grønne biter, eller som en sammenrørt flytende grønn slimtete suppe. Iblant også tilnærmet vanlig brun-gul farve. Rikelig med tarmlyder, mye trøkking, hun plages og sliter med å få sove. Tidligere har hun hatt avføring ca 1x dag. Ikke feber, god allmenntilstand, ikke uttørkingstegn- men mindre urin. Er redd for at hun etterhvert vil bli uttørket. Og dette er jo veldig slitsomt både for henne og oss, og kan jo ikke være normalt? Vet at grønn farve kan komme iblant, men hyppigheten og konsistensen virker sykt. Hun ammes, siden hun var omtrent nyfødt har hun i tillegg fått ei flaske NAN hypoallergen MME om kvelden. Har tenkt på virusinfeksjon/magesjau (men barn under 6 mnd pleier visst ikke få det), svineinfluensa (hatt det her i huset, men hun har jo ikke hatt feber, og diareen har jo vart i to uker), urinveisinfeksjon?, noe hun ikke tåler (kumelk via morsmelken?, NAN/'en? Men begge deler er jo ikke noe nytt..Og minimalt med allergi hos oss foreldre. Ikke eksem på tulla). Jeg har ikke spist noe spesielt jeg kan komme på. Ikke begynt med fast føde. På helsestasjonen ble jeg anbefalt fastlegen, og hos fastlegen var det på tlf /sånne små pleier jo å være litt uregelmessige i magen, bare pass på å amme ofte/. Hva tror du dette kan være? Og hva bør vi foreta oss?Relevante sykdommer/medisiner: Ingen.

Kvinne, 1 år

Svar

Hei.

Det behøver ikke nødvendigvis å foreligge noen bakenforliggende sykdom hos jenta deres, men jeg skjønner meget godt at dere reagerer, og det skal man også når det gjelder så små.

Jeg kan ikke si noe konkret om hva det kan være eller ikke være her via internett, men jeg vil gjerne gi dere noen råd:

Når det gjelder så små, så skal man alltid ha som hovedregel at man heller har 10 legebesøk for mye, enn ett for lite.
Så små babyer har generelt rimelig lite å gå på, spesielt i forhold til dehydrering.
Derfor er et besøk hos fastlegen nå det som jeg vil anbefale dere.
Til nå har dere jo bare snakket med legen pr tlf.

Dersom et besøk hos fastlegen ikke fører til noen forklaring eller hjelp, og problemet ikke gir seg etterhvert, bør fastlegen henvise jenta deres til en barnelege.

Men her er det også ting som er både veldig positive og veldig viktige, og det er dette med at almentilstanden er fullgod, og at hun ikke har feber og ikke virker dehydrert. Alt dette taler imot sykdom, relativt sett.

Noe mer konkret enn dette er det veldig vanskelig å være her. Håper allikevel at dere kan ha nytte av svaret mitt. Lykke til!