Avføringstrang

Spørsmål

Hei!
Jeg har et stort problem!!!
Jeg kan ikke føle avføringstrang lenger.. Men hvis det er veldig mye avføring,så kan jeg kjenne litt med en gang.så blir den borte igjen.
Når jeg var mindre holdt jeg mye og ofte i lange perioder på avføringen. kan dette ha noen sammenheng? og hva kan jeg gjøre for at jeg skal føle avføringstrang når det er avføring i endetarmen???
Dette er et STORT problem for meg. Avføringen blir hard og vond å få ut!!!!!!!
Hjelp meg!

Mann, 23 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Ja, jeg skjønner at dette er et stort problem for deg.
Avføringstrangen oppstår når veggen i tarmen settes på strekk. Da er det normalt å gå på toalettet. Hvis man "overser" denne trangen vil den gå over og tarmen vil fylles med enda mer avføring før det eventuelt kommer ny trang. Denne mekanismen foregår hovedsaklig i endetarmen. Over tid kan følelsen av å måtte gå på do forsvinne ved vanlige volum, og man kan komme i en slik situasjon som du beskriver, selv om det nok er en sjelden plage.

Du må trene opp tarmen din til å få normal "følelse" igjen, systemet er ikke ødelagt, men må lære på nytt når det skal gi deg signaler.

Du må gå på toalettet til faste tider, gjerne minst to ganger om dagen, feks morgen og kveld. Prøv å holde toalettbesøket på samme tid hver dag slik at tarmen lærer en regelmessighet for når det er naturlig for deg å gå på do. Sørg for å drikke rikelig i løpet av dagen og spise mat med mye fiber slik at avføringen holder seg myk. Unngå avføringsmidler og klyster, bruk slike kun i spesielle tilfeller med veldig hard avføring.
Det vil ta tid, men på denne måten kan du lære opp endetarmen til å gi deg et tømningssignal til faste tidspunkter og du vil k lare å få ut den avføringen som er nødvendig å få ut uten å måtte presse mye.

Hvis dette ikke hjelper synes jeg du skal utredes hos en magetarm-lege (gastroenterolog). På Rikshospitalet gjør man såkalt MR-defekografi som fremviser hvordan tarm og bekkenbunn beveger seg under toalettbesøk, og dette kan eventuelt hjelpe legen din hvis det er mer spesielle forstyrrelser i motorikk og koordinasjon under avføring.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-