Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Avføring som flyter, og hyppig vannlating hos middelaldrende mann

Spørsmål

Hei! Jeg har over en tid ofte har hatt tynn avføring - som dessuten lukter veldig. Det virker som avføringen er full av luft, da jeg har problemer med å få skylt ned. Det blir liksom liggende oppe på vannet, og forsvinner ikke før etter 4-5- skyllinger. Før jeg skal på toalettet, så får jeg dessuten ofte vondt i lysken. Det kan virke som at avføringen klemmer på prostata, spesielt når jeg sitter, uten at jeg skal si at det er tilfelle. Jeg har i mange år også hatt problemer med vannlatingen, da jeg etter å ha vært på toalettet ofte må tilbake igjen etter et par minutter for å tømme blæren helt - og da for like mye. Har tidligere tatt dette opp med fastlegen, men hun fant dengang ikke noe feil - heller ikke med forstørret prostata. Det var for kanskje 2-3 år siden. Fint om jeg kunne fått en second opinion fra Lommelegen. Er litt engstelig for at det kan være noe "ulmskheter" med min prostata. Går på følgende medisiner pga. et lite infarkt tilbake i 2009 (har satt inn 4 sten), spiserørsbrokk og urinsyregikt: Actavis 75mg (noen ganger Albyl-E) Metoprolol Zandos 50mg Exforge 10mg/160mgZyloric 100mg Pantoprazol Krka 40 mg Har også Cølikai, og går på gluten-diett.

Mann 66
Svar

Hei.


Her har du symptomer fra to organsystemer, tarmene og urinveiene/prostata.

Jeg tenker at begge deler må undersøkes hver for seg, da for eksempel prostataproblemer ikke kan gi endringer i avføringens utseende og konsistens.  

Du er en mann på 66 år, en alder hvor det er svært vanlig at menn begynner å få begynnende prostataproblemer, ofte slik du beskriver med problemer med å få tømt seg helt. Det er 2-3 år siden du fikk din prostata undersøkt, og mye kan ha endret seg på den tiden, så det er svært viktig at du får gjort det nå. Legen må da kjenne på din prostata via endetarmen, som kjent. Da vil legen kunne kjenne om den er "alminnelig forstørret" slik svært mange menn får med årene, eller om den kan være ujevn, forstørret og knudrete, noe som en kan se ved prostatakreft. Når det er sagt, er det naturligvis ikke slik at jeg tror hverken det ene eller andre om det, men menn med endringer i vannlatingsmønsteret i din alder, skal få dette utelukket.

Du må også ta med urinprøve til legen for å utelukke urinveisinfeksjon. Det må være første urinen som kommer om morgenen.


Så til din tynne, flytende avføring. Dette kan en se blant annet ved problemer med galle og bukspyttkjertel, slik at avføringen inneholder ufordøyd fett, og følgelig flyter i toalettskålen. Dette må du derfor få sjekket, blant annet med blodprøver mhp galle og bukspyttkjertel.


Håper rådene er til nytte. Lykke til.