Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Avføring 5-10 ganger daglig

Spørsmål

Hei. Jeg er 34 år, mor til 2 jenter.

Fikk påvist lavt stoffskifte for 10 mnd siden etter flere år med plager, holder enda på med småjusteringer for å få riktig medisindose, men føler meg veldig mye bedre nå. Med unntak av mageplager som bare blir verre.

Jeg har vært plaget med vondt i magen i årevis. Jeg spiste glutenfritt i 4 år hvor jeg var ganske god. I perioder har jeg hatt svært begrenset kosthold, fordi jeg har vært redd for å bli sykere.

Nå ammer jeg og forsøker å spise så variert som mulig. Jeg har hatt kosthold med gluten de siste 3 år. Spesielt siden i august har jeg blitt betydelig verre. Er ukomfortabel med å gå til lege. De ganger jeg har forsøkt har legene tatt blod- og avføringsprøver hvor jeg får tilbakemelding at alt ser bra ut. Sist var jeg hos lege for 2 mnd siden.

Jeg har svært forandret avføringsmønster hvor jeg har avføring fra 4-10 ganger daglig. Jeg har vekselvis hard, løs, seig eller porøs avføring. Jeg har store mengder slim, av og til bare slim, noen ganger helt blank, og av og til mørk eller orange.

Jeg har ofte fersk blod på papiret, ikke spesielt store mengder. Jeg tror også jeg har fått svært mye hemoroider, kjennes ut som store blærer på 1 cm som kommer ut når jeg er på do. Det er svært vondt. De kom for noen måneder siden.

Det føles som jeg ikke klarer å tømme meg når jeg er på do. Det føles som avføring sitter igjen i tarmen, som en kule. Når jeg blir sittende på do, kommer det gjerne store mengder slim og ingen avføring. Føles også som avføringen er blitt smalere og vanskeligere å få ut.

Egentlig vet jeg at jeg må gå til lege igjen, men føler det er vanskelig å snakke om, og jeg føler at jeg ikke blir tatt på alvor med plagene.

Har forsøkt å kutte gluten igjen uten at jeg merker noe enda. Jeg er så frustrert, og dette hemmer meg veldig i hverdagen. Jeg kan aldri dra langt fra et toalett, vil ikke dra på besøk, klarer ikke å gjøre de tingene jeg ønsker å gjøre med barna. Er det noe jeg kan gjøre selv? Har du noen tanker om hva det kan komme av?

Kvinne 34
Kvinne 34

Kvinne 34
Svar

Hei.

Det første en tenker på når jeg leser dine symptombeskrivelser her, er tarmsykdommer som f.eks. Crohns sykdom, cøliaki, laktoseintoleranse m.m. Men det går jeg sterkt ut fra at du har fått utelukket, med dine blodprøver og avføringsprøver. Spør for sikkerhets skyld legen din om det er utelukket. Spør også om du har tatt en avføringsprøve som heter kalprotektin, som kan slå ut ved betennelsessykdommer i tarmen.

Videre så synes jeg du må få undersøkt om du kan ha parasitter eller innvollsorm. Det sjekkes også i avføring. For eksempel vil amøben giardia kunne gi langvarige og atypiske tarmplager. Dette bør naturligvis utelukkes, så lenge en hittil ikke har funnet hverken årsak eller løsning på problemene dine.

Hemoroider kan behandles, enten med stikkpiller eller krem, eller kirurgisk om ikke det hjelper. Så det bør du avgjort også få hjelp for.

Du spør om råd om hva du kan gjøre selv, men det er det vanskelig å gi deg råd om, siden jeg ikke vet årsaken til plagene dine. For skal man gi råd om behandling av noe, så må man jo vite hva man skal behandle.

Jeg forstår at du ikke har så lyst til å gå mer til lege, men det er nok eneste veien du kan komme videre med dette, så det er det som blir rådet mitt. Men siden du føler at du ikke blir tatt på alvorlig, noe som er ille nok uansett om det er tilfelle eller ikke, så bør du kanskje vurdere å skifte fastlege, for det er vanskelig å se for seg at man kan få god helsehjelp om ikke en føler at en blir tatt på alvor.

Jeg håper at du får hjelp for dette og ønsker deg lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-