Asacol

Spørsmål

Hei! Jeg har hatt Ulcerøs Kolitt siden 2014. For min del er bare endetarmen påvirket av sykdommen og jeg har derfor brukt stikkpiller Asacol siden diagnostisering. Siden 2015 har jeg egentlig ikke hatt noen symptomer og jeg sluttet derfor på stikkpillene. Det siste året har sykdommen langsomt kommet tilbake og jeg har i periode på 6 mnd hatt mye blod og slim. Jeg har tatt stikkpiller 3-4 ganger per dag med noen opphold da det ikke alltid er lett å huske eller at det er ubeleielig. Jeg har følt at 1-2 piller er ikke nok til å stoppe blødningen. Da jeg var ved poliklinikken sa de at tabletter ikke fungere ned til der jeg er syk. Jeg er syk 15 cm fra rektum og oppover i endetarmen og at derfor er stikkpiller egenltlig det eneste som har effekt, sa de. Jeg har stusset over dette og om dette stemmer. Hva tenker du om det? Kunne det vært lurt å prøve tbl i sammen med stikkpiller?

Kvinne 32
Svar

Hei! Effekten av asacol virker primært lokalt i tarmveggen ved å redusere betennelsen. Derfor er poenget at rektalvæske eller stikkpiller gir best effekt i nedre del av tykktarm og endetarm. Tabletter vil i all hovedsak være tatt opp, aborbert og dermed gi liten effekt i dette området. Jeg er derfor enig med det svaret du har fått. Man kan alltids prøve, men forventet effekt av tabletter er liten