Antatt hemoroide

Spørsmål

Hei

Jeg har fått en øm kul rett bak endetarmsåpningen. Den er ca 1 cm lang og helt glatt. Jeg hadde diare i et par uker for en måneds tid siden med litt blod. Legen min forklarte meg at litt blod var normalt ved tarminfeksjoner. Diareen skyldes bedervet mat. Avføringen er nå ganske normal. Har følt litt kløe av og til de to siste ukene, og nå er det kommet en kul som svir litt. Det er ubehagelig å sitte. Hvis jeg dusjer baken grundig rett etter hver avføring, så blir svien mindre. Hva kan være årsaken til kulen? Kan det være feks en betennelse som vil gå over av seg selv?

Mann, 32 år

Svar

Hei !

Jeg ser nå i dette svaret, helt bort fra episoden med diare med litt blod, og går ut fra at din lege har foretatt undersøkelser som bekrefter at diagnosen matforgiftning / tarminfeksjon er korrekt, og at dette er et avsluttet kapittel.

Det du spør om er altså denne kulen.
Det er vel så sannsynlig som man kan få det, uten å undersøke en pasient slik som dette pr internett, at dette dreier seg om en hemoroide.
Alle dine symptomer "stemmer" kløe, bedring ved grundig dusjing, glatt kul som svir like bak endetarmsåpningen, vondt å sitte.

En hemoroide er en utposing på en blodåre, og det er vanlig og ufarlig.
Fordi det er plagsomt, bør du imidlertid gjøre noe med det.
Jeg synes du skal få det bekreftet av din lege, at det er en hemoroide, og det er jo gjort på få minutter, ved at legen tar en titt. Prøver behøver ikke å taes for å stille diagnosen.
Så vil legen kunne skrive ut resept på stikkpiller og krem som lindrer og får den til å svelle ned etter hvert, f.eks. Scheriproct.
Det er også lurt å få det sjekket av lege, for der finnes også en variant av hemoroider som heter "trombosert hemoroide", det betyr at blodet som er inni hemoroiden (det er jo en utposing på en blodåre) er størknet/koagulert. Denne typen hemoroide er vanligvis mye hardere å kjenne på, og lar seg ikke komprimere fullstendig slik som hemoroider ellers gjør hvis man presser på dem eller dytter dem innenfor endetarmsåpningen. Slike tromboserte hemoroider er også mye vondere, og bør ofte snittes hull på av legen, slik at det koagulerte blodet kan plukkes ut. Dette er meget enkelt, raskt og tilnærmet smertefritt, og gir en umiddelbar svær lindring av plagene.

Så med tanke på at du kanskje har en slik trombosert hemoroide, så har du mye å vinne på en tur til legen.

Forøvrig er det ting du kan og bør gjøre selv, evt før du kommer deg til legen, men også etter at du har fått medisinene:
Grundig hygiene, dvs grundigere enn vanlig. Vask / dusj deg gjerne etter hver gang du har hatt avføring, litt mild såpe på fingeren litt innenfor lukkemuskelen er også bra. Spyle godt med dusj slik at såperester forsvinner, og etter dette tar du en iskald dusj mot endetarmsåpningen i et par minutter. Dette får hemoroiden til å trekke seg sammen, pga kulden.
Deretter, hvis du kjenner den, skal du forsøke å dytte den innenfor endetarmsåpningens lukkemuskel, for der holdes den komprimert, og da forsvinner den forterer. Dette med å prøve å dytte den inn og sørge for at den ligger innenfor lukkemuskelen så stor del av dagen som mulig, er meget nyttig, da den da holdes komprimert og vil gå tilbake og forsvinne raskere.
Du bør også sørge for at du ikke er forstoppet, da langvarige toalettbesøk med mye "trykking" forverrer og evt utløser hemoroider.
Langvarig sitting kan også forverre og utløse hemoroider, så "opp og gå" er løsningen også mot hemoroider, mot så mye annet !

Alle nyoppståtte kuler hvor som helst på kroppen, skal forøvrig som hovedregel undersøkes av lege, for å utelukke kreft. Det er en meget god hovedregel som vi skal holde på.
Men i ditt tilfelle, slik du beskriver det, virker det særdeles sannsynlig at vi har med en hemoroide å gjøre, men allikevel er det greit å følge denne tommelfingerregelen om å la lege få sjekket enhver kul.

Håper dette var klargjørende, og lykke til / god bedring !