Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Analprolaps eller hemoroider?

Spørsmål

Hei! Den siste uken har jeg slitt med noe som jeg lurer på om kan være analprolaps. Bakgrunnen til alt det her er at jeg i litt over et år har brukt en god del energi på å lære meg å slappe av bekkenbunnsmuskelaturen ved hjelp av blant annet tøying og andre øvelser. Den er veldig anspent og jeg har hatt mye problemer. Spesielt den siste uken så har jeg slitt med forstoppelse - og jeg har prøvd å spise mer fiber og drikke mer vann, noe som kan virke som har hatt litt effekt, men sliter fortsatt. Det virker som om muskelaturen der nede rett og slett ikke klarer å presse ut avføringen. og jeg får ikke tømt meg helt og lukkemuskelen kan også knipe hardt. Jeg har også tatt laktulose for å hjelpe litt. Et annet problem jeg kjenner på er at det føles litt annerledes når jeg må på do - jeg kjenner mer på et trykk øverst i rumpa, nærmest oppe ved halebeinet og det kan også noen ganger gjøre vondt. Dette trykket kan jeg kjenne på nesten hele tiden og kan virke som om det blir verre jo mer jeg klarer å slappe av muskelaturen der nede. Det kan bli ganske så intenst og jeg kan føles litt nummen. For å hjelpe muskelen til å slappe av så har jeg også massert analåpningen ca 1 cm inn, og det har noen ganger hjulpet på forstoppelsen. Det jeg også har merket da, som jeg tror kanskje er analprolaps er at jo mer jeg klarer å slappe av muskelen, jo mer virker det som om analen på en måte åpner seg og vrenger litt ut. Altså at jeg kan føle det som jeg tror egt skal være på innsiden kommer litt ut, og da er det ikke snakk om mer enn max 1 cm. Har ikke fått tatt noe bilde så jeg kan se, så jeg vet ikke om det egt stikker noe ut eller om det bare åpner seg siden jeg slapper helt av, men det blir også litt ubehagelig å tørke seg etterpå siden det føles som om jeg tørker endetarmsveggen. Sliter litt med å forklare merker jeg.. Jeg lurer på om jeg kan ha gjort lukkemuskelen så svak at ting begynner å løsne og at bekkenbunn er anspent som et slags selvforsvar for å holde ting på plass.

Mann 22
Svar

Hei.


Ut fra din beskrivelse tenker jeg at hemoroider er en særdeles mye mer sannsynlig forklaring enn analprolaps. Hemoroider er ufarlig, og består at utposninger på vener i endetarmsåpningen. De kan oppstå ved mye pressing på toalettet og ved forstoppelse. 

Videre er analprolaps en sjelden tilstand, mens hemoroider er særdeles vanlig. Og analprolaps forekommer oftest hos eldre mennesker, gjerne kvinner over 40 år, og jo eldre man er, jo større er sannsynligheten. Det at du er en man på kun 22 år, taler i betydelig grad mot at dette skulle være analprolaps. 

Siden dette høres plagsomt ut, så kan legen din med et øyekast bekrefte for deg at det er hemoroider og ikke analprolaps, og du kan få behandling for det, så det er mitt råd til deg.

Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-