Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Analkløe etter avføring

Spørsmål

Jeg har i flere uker hatt litt kløe i endetarm etter avføring. Jeg tror det begynte med at det var ørlite blod på toalettpapir etter en periode med litt magesjau, i kombinasjon med dårlig/billig toalettpapir. Det er fremdeles ørlite blod på toalettpapir etter avføring. Kløen er kun der rett etter avføring. Jeg hadde en analfissur for 5-10 år siden, men har ikke like vondt nå ved avføring, kun litt kløe og blod ved tørking. Bør jeg oppsøke lege, eller kan jeg forsøke behandling med krem?

Mann 38
Svar

Hei.


Du er en mann på 38 år som i noen uker nå har hatt kløe i endetarmen etter avføring, samt antydet blod på papiret. Du hadde en analfissur (sprekk i slimhinnen i anus) for noen år siden, og dette du nå opplever kan naturligvis være det samme, eller det kan kanskje være hemoroider, (utposninger på blodårer i endetarmsåpningen), noe som er særdeles vanlig og ufarlig.

Du spør om du bør oppsøke lege. Jeg tenker følgende: Det er særdeles mye mer sannsynlig at dette skyldes ufarlige ting som ovenfor nevnt, enn at det skulle skyldes alvorlig sykdom. Derfor synes jeg at du nå kan forsøke med enkle tiltak som f.eks. å dusje deg i baken etter toalettbesøk, istedet for å irritere huden med toalettpapir, bruke en salve som f.eks. hemoroidesalven Scheriproct. Sørg for å ta litt salve innenfor analåpningen også. Dersom disse tiltakene gjør at kløen og småblødningene forsvinner helt, så behøver du ikke å gå til lege, men hvis de vedvarer, vil det nok være riktigst å få en lege til å se på dette, for å stilt korrekt diagnose. Kløe i endetarmen kan også skyldes andre årsaker som hudlidelser (eksem m.v.) evt småmark, men sistnevnte pleier å gi intens kløe når man legger seg om kvelden, og ikke typisk etter avføring, slik du opplever.


Håper det var greit svar og råd som du kan følge. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-