Analfistel

Spørsmål

Jeg spør på vegne av min mann. Han fikk for ca 4 år siden smerter i føttene, dette gjorde at han var innom mange forskjellige undersøkelser, uten at det egentlig resulterte i noen spesiell diagnose. I forbindelse med dette oppdaget han at det til tider kom smuss ut av et lite sår rett over endetarmen. Dette fikk han undersøkt og fikk vite at det var en /fistel/ og var harmløst. Dette er ikke kommet bort. Ved seksuell opphisselse blir det verre og det kommer mye smuss ut. I tillegg får han vondt mellom endetarm og pung ved orgasme. Og smertene i føttene blir også verre. Kan disse smertene ha en sammenheng med denne /fistelen/? Hva er egentlig fistel? Og burde dette vært undersøkt igjen? Han er 36 år og er ellers i fin form, og bruker ingen medisiner. På forhånd takk! Mvh bekymret kone

Mann, 36 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det høres ut som om mannen din er relativt mye plaget med sin analfistel, evt at det er en abcess i tilslutning til denne. Jeg tror imidlertid ikke smertene i føttene har noen sammenheng med fistelen.

En abscess er en byll, det vil si en ansamling av betennelsesmateriale i et nydannet hulrom. En analabscess er derfor en byll under huden eller i kjertler rundt endetarmsåpningen. Den kan vise seg som en rød, varm og øm hevelse.

En analfistel er en smal kanal som har dannet seg mellom indre del av endetarmen og huden rundt endetarmsåpningen. Hvis kanalen er åpen bare i den ene enden, kalles det en sinus (analsinus).

Analabscess og analfistel kan eksistere uavhengig av hverandre, men forekommer svært ofte sammen. En analabscess kan gi smerter i området, feber og redusert allmenntilstand. Fra en analfistel vil det renne væske, og dette kan være svært plagsomt fordi pasienten ikke har kontroll over det. I tillegg kan det oppstå sårhet og svie i huden rundt fistelåpningen.

En analabscess skyldes infeksjon med bakterier. Dette er bakterier som har trengt gjennom slimhinnen eller huden, f.eks. gjennom en sprekkdannelse, og som har formert seg i et hulrom under overflaten.

Årsaken til analfistel er nesten alltid en tidligere abscess. Ved betennelse i abscessen kan pusset presse seg vei ut mot overflaten. Denne veien fra en byll og ut mot overflaten kalles en fistel, og den vil kunne bestå også etter at betennelsen er leget. Den kan bli inngangsport for senere infeksjoner.

Behandlingen går ut på å fjerne abscessen eller fistelen ved kirurgisk inngrep. En abscess må åpnes, skjæres hull på. Åpningen må være så stor at det sikrer god tømning av abscessen. De fleste abscesser vil på denne måten lukke seg selv (over 60%). Ved en akutt abscess benyttes også antibiotika som en del av behandlingen. Antibiotika er bakteriedrepende medisiner.

Det er viktig å behandle en abscess så tidlig som mulig. Dersom den rekker å lage fistler er operasjonen mer komplisert, og sjansene for at plagene blir kroniske, øker betydelig.

Eventuelle fistler må kartlegges grundig, bl.a. kan det bli aktuelt å føre inn en sonde i fistelen for å klargjøre hvor den går og hvor dyp den er. Det kan også sprøytes inn røntgenkontrast og tas røntgenbilder for å kartlegge fistelen(e). Både ultralyd og anoskopi vil bli gjort i utredningen. Påviste fistler vil man forsøke å åpne og fjerne. Det hender at slike inngrep er såvidt kompliserte at man for en periode må lage et hull på nedre del av bukhulen og la tarmen tømme seg gjennom hullet (sigmoideostomi). Dermed får endetarmen avlastning, og fistler/abscesser får bedre mulighet til å gro.

Dere bør kontaktes fastlegen for henvisning til kirurgisk avdeling mtp behandling.

Håper svaret var til hjelp!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn