Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Analfissurer: Små sprekker i endetarmsåpningen

Spørsmål

Jeg har slitt med blødning fra endetarm i flere måneder nå. Det er rødt blod på papiret nesten hver gang jeg har avføring og det gjør vondt. Har trodd dette var hemoroider. Det blør relativt mye. Har nå tatt speil etter avføring for å se hvor det blør fra, og jeg har tre rifter rundt endtarmsåpningen. Den ene er ganske stor og dyp. Hva gjør jeg med dette? Er det noen behandling som funker for dette? Dette er meget sjenerende og slitsomt. Jeg er 20 år, 173 høy og 88kg. Trener flere ganger i uken og spiser relativt sunt. Spiser mye grove knekkebrød.

Kvinne 20
Svar

Hei.


Det du beskriver, høres helt klart ut som analfissurer, dvs sprekker i slimhinnen rundt endetarmsåpningen. Disse vil i stor grad kunne gå over av seg selv, men i noen tilfeller må det medisinsk eller kirurgisk behandling til å få tilhele dem. 

Det viktigste er å mykgjøre avføring, slik at du ikke må presse når du skal ha avføring. Hvis du har hard avføring, kan du forsøke avføringsmiddelet Duphalac, som du kan kjøpe på apotek. Det er også viktig med svært god hygiene og god hudpleie, dvs dusj etter avføring, istedet for å bruke papir, og bruk deretter en god fuktighetskrem. Dersom slike tiltak ikke hjelper, kan du oppsøke fastlegen for å få forsøke reseptpliktige salver, f.eks. Rectogesic. Dersom ingen slike tiltak hjelper, vil det i noen tilfeller bli aktuelt med en operasjon. Det kan du diskutere med fastlege, om det ikke går over.

Ha det bra og god bedring.