Alltid kvalm - hva skal jeg gjøre?

Spørsmål

Hei!
Jeg er ei jente på 22 år som sliter veldig med MYE kvalme.(Ingen lege vet hvorfor,men jeg er kvalm hver eneste dag, etter uansett hva jeg spiser eller ikke spiser) Når det setter inn som verst er den eneste redningen å ta en Primperan/Afipran. Jeg er bare så inderlig redd for at jeg blir immun mot disse, slik at jeg ikke har noe å få hjelp av. Går det an? Bør jeg vise forsiktighet, dvs ikke spise dem for ofte? (Tar gj.snittlig 3 pr uke)Finnes det andre evt. tabletter som denne hvis jeg skulle bli immun? Setter stor pris på svar!

Sykdommer: Migrene
Medisiner: Cataflam, Primperan

Kvinne, 22 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det må være svært ubehagelig å være kvalm hele tiden slik du beskriver! Jeg håper du har vært hos lege for dette og at du er undersøkt ordentlig for alle mulige årsaker til kvalmen. Kvalme kan oppstå av mange forskjellige årsaker, alt fra graviditet til nyresykdommer, mer alvorlige sykdommer som kreft og magesår, matintoleranse og medikamenter. Også psykiske og mentale årsaker kan gi kvalme, men for å stille en slik diagnose bør alle andre årsaker være utelukket.

Du bør undersøkes med blodprøver, CT eller MR av hodet og tarmundersøkelser, i tillegg til kroppslig undersøkelse hos legen din.

Hvis det skulle vise seg at det ikke går an å stille noen diagnose, skal du ikke være redd for å ta Afipran i normale doser. Vanlige doser er inntil 10 mg tre ganger daglig. Noen får bivirkninger i form av tretthet, tørr munn og utslett, men vanligvis tolereres medisinen godt. Du vil neppe bli immun mot medisinen.

Hvis legen din mener at det er psykiske årsaker bak kvalmen din bør dere sammen diskutere om det er hensiktsmessig om du går til psykolog for å forstå mekanismene bak plagene dine.

Da bør som sagt alle andre "kroppslige" årsaker være utelukket.