Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Akutt mage-tarminfeksjon etter reise

Spørsmål

Hei, jeg kom hjem fra en ukes tur til Polen natt til tirsdag. Husker ikke å ha spist noe rart, og ingen andre fra turen er blitt syke. Mandag kveld hadde jeg 39,9 i feber og det varte til onsdag. Har også vært kvalm og hatt magesmerter siden mandag. På onsdag gikk feberen ned til 39,1 og videre ned til 38,7. Onsdag natt fikk jeg diare og selv om feberen gir seg mer og mer, så gir ikke diareen, hodepinen, kvalmen og magesmertene seg. Jeg drikker mye vann, spiser loff, banan og noen salte snacks. Har du noen tips til hva du tror det er og andre ting jeg kan gjøre for å bli frisk ? Bør jeg kontakte lege ?

Kvinne 24
Svar

Hei.


Det høres helt klart ut som du har fått en mage-tarminfeksjon. Disse går stort sett alltid over av seg selv uten behandling, men det er en del viktige ting du kan og bør gjøre mens du venter på å bli frisk. Ved diare mister man jo både væske og salter, og det blir man både dehydrert og slapp av. Derfor bør du tilføre rikelig med saltholdig væske hele tiden. Du skal drikke såpass mye at urinen er lysegul eller vannklar. Mørkegul urin betyr dehydrering / uttørring, og derfor er det å følge med på fargen på urinen en god måte å sjekke at man får i seg nok væske. 

Vann er ikke det beste i en slik sammenheng, for du trenger elektrolytter / salter i tillegg. Du skal ha det som heter isotone drikker, dvs drikker med samme saltinnhold som kroppen, for de trenger ikke å fordøyes, de "renner" nærmest gjennom slimhinnene i magen og virker derfor nesten som intravenøst. De fleste sportsdrikker (uten koffein) er slike isotone drikker. Eksempler er f.eks. Gatorade og Powerade.  Da får du i deg sukker i tillegg, og trenger da ikke å tenke så mye på mat, inntil magen har ordnet seg. En annen grei løsning er en blanding av 2/3 farris og 1/3 eplejuice.

Drikk små mengder jevnt hele dagen, da blir det mest mengde totalt i løpet av dagen.

Du kan også ta Imodium, som stopper diareen. Disse er reseptfrie. Ta to tabletter med en gang, og deretter en etter hver løs avføring, inntil diareen er stoppet. Max dagsdose er 8 tabletter.

Det er enhver grunn til å tro at du da blir god i løpet av dager. Skulle det mot formodning ikke skje, får du vurdere et legebesøk, men det vil i det fleste slike tilfeller ikke være nødvendig.

God bedring!