Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

9 uker med hyppig vandig avføring. Bør jeg til legen?

Spørsmål

Jeg er en 28 år gammel kvinne som om dagen sliter med magen, og lurer på om dette er noe jeg bør gå til legen for? Problemene startet for 2 måneder siden med heftige magekramper og påfølgende diaré. Smerter i 2 dager(+netter), og videre varte diaréen i 4 uker (ble hjemme fra jobb den første uken ettersom jeg måtte ha toalett tilgjengelig til enhver tid). Etter dette har jeg vekslet mellom å være hard i magen 1-2 dager for så å bli løs i magen 4-6 dager, sjeldent en mellomting. Mageplagene er smertefri. Nå har det gått 9 uker, og i dag hadde rett og slett et uhell da jeg reiste meg opp fra en stol hjemme, helt uten forvarsel. Hva i alle dager er dette? I perioder med løs mage må jeg ofte gå på toalettet 4-6 ganger om dagen, og får sjeldent følelsen av å være helt «ferdig». Dette er svært vandig/grøtete. Farge er gjerne gul med slim, og i «harde» perioder blass/grå/blek farge og noen ganger med streker friskt blod. Ønsker å legge til at jeg aldri tidligere har slitt med magen annet enn oppblåsthet, her har alt vært vanlig, stabilt og med rutinemessige-dobesøk. Spiser normal variert kost, første måltid er gjerne lunsj da jeg ikke orker mat tidlig om morgenen , drikker sjeldent alkohol, bruker ingen medisiner og er forholdsvis slank. Det har ikke skjedd noen endringer i mitt hverdagsliv som burde utløst dette nå. Ønsker å høre dine tanker og evt. om dette er noe jeg burde dra til legen for?

Kvinne 28
Svar

Hei.


Ja, jeg synes helt klart at du skal oppsøke lege for dette. Det er alltid lurt å se an ting noe, for det er så mye i kroppen og ikke minst med magen, som går over av seg selv. Men her har det jo allerede gått 9 uker, og du har en mage som fungerer vesentlig anderledes enn tidligere, med vandig/grøtete og hyppig avføring, tilfeller med ufrivillig avgang av avføring m.v., hvilket absolutt ikke er normalt, og det kan følgelig være tegn på sykdom.


Når du går til legen, bør du ta med en liten mengde avføring i en lukket beholder. Dette for at legen kan sende den inn til undersøkelse med tanke på f.eks. parasitter og patogene (sykdomsdannende) tarmbakterier. Har du hatt reisevirksomhet i tiden forut for at dette begynte, så er det også meget viktig informasjon.


Du bør også undersøkes for cøliaki og andre intoleranser, med blodprøver. Høyt stoffskifte er også relevant å bli sjekket for, da det kan påvirke mage-tarmfunksjonen, men det er dog ikke det en først tenker på her. 

Inntil du har vært hos lege, kan du vurdere å stoppe / bremse diare-tendensen med Imodium, som du kan kjøpe reseptfritt på apotek.


Jeg håper at du har nytte av svaret, og at du får god hjelp hos legen. Jeg vil også legge til at her finnes det sannsynligvis en årsak og dermed også en løsning.