Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

82 år gammel kvinne med endring i avføring og blod fra endetarmen

Spørsmål

Jeg pleier å være ganske aktiv sosialt og med dans. I disse corona-tider har jeg sittet mye mer i ro. De siste 2-3 ukene har jeg følt at jeg må på på toalettet mange ganger om dagen og når jeg går der kommer det lite avføring blandet med rødt blod. Kan det være haemorrhoider eller annet? Kan jeg prøve å kjøpe haemorrhoidesalve på apoteket for å se om det hjelper? Eller hvordan skal jeg komme videre?

Kvinne 82
Svar

Hei.


Du er altså en kvinne på 82 år, som til vanlig er mye fysisk aktiv, men ikke de siste ukene. Nå har du fått endringer i avføringsmønsteret, og opplever å måtte gå på toalettet flere ganger daglig for avføring, hvor det kun kommer lite av gangen, og det kommer også tidvis rødt blod. Du lurer så på om dette kan skyldes hemoroider eller noe annet.

Svaret er at det naturligvis kan skyldes hemoroider, og en kan lettere utvikle hemoroider ved mye stillesitting. Men du kan ikke ta for gitt at dette skyldes hemoroider, for også alvorlig sykdom som kreft i tarm, kan gi slike plager som du har, og slike ting skal en naturligvis ikke anta og gjette noe omkring, men få konstatert fakta omkring. Med andre ord så bør du oppsøke fastlegen din for å få dette undersøkt, og ikke ta for gitt at det er hemoroider og forsøke hemoroidesalve først, slik du har tenkt i retning av. Kreft i tarm kan gi eksakt slike symptomer som du beskriver, og det er en sykdom som forekommer med økende hyppighet med økende alder, derfor er det svært viktig at du får dette sjekket hos fastlege nå. Når jeg skriver dette, så betyr deg naturligvis ikke at jeg "tror" at du har kreft, for det kan meget gjerne være at det faktisk er hemoroider som er årsaken her, men siden det er av så stor viktighet å få fakta her og ikke antagelser om noe så viktig som kreft / ikke-kreft, så bør du følge mitt råd her og få dette sjekket nå.  Håper svaret og rådene er til nytte. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-